Twinkle | Digital Commerce

Pieter Haas: 'Media Saturn staat er goed op online'

2017-11-08
180101
  • 1:59

Media Saturn is klaar voor de toekomst, stelt Pieter Haas. De Nederlander geeft op ad interim-basis leiding aan de holding achter Media Markt, Saturn en Redcoon. ‘Uit het dal vinden we nu de weg terug naar boven. Ons online concept staat.’

Media Saturn Holding (MSH) zal volgens Haas geen marktaandeel meer van zich laten afsnoepen door de Amazons van deze wereld, omdat het met zijn winkelbestand juist een voordeel heeft op pure internetverkopers: ‘We hebben ongeveer duizend winkels, die we als basis voor leveringen op de dag van bestelling en voor onze verdere multichannelstrategie kunnen gebruiken’, aldus Haas in Die Welt.

Verkoop
Haas reageert primair op een mogelijke verkoop van de holding aan oprichter Erich Kellerhals en een groep investeerders. Kellerhals is behalve minderheidsaandeelhouder (22 procent) ook oprichter van Media Markt. Hij zou ‘zijn levenswerk in gevaar zien’ en daarom aandelen willen overnemen of een afsplitsing willen forceren van de Metro Group, die nu nog 78 procent in zijn bezit heeft. Metro is voor ongeveer een derde van zijn inkomsten afhankelijk van MSH, waarbij een kleine zestigduizend mensen werken.

Kanaalconflict
Kellerhals bemoeide zich de afgelopen jaren intensief met de holding, die lang worstelde met een kanaalconflict. Haas laat weten dat Media Saturn een eventueel bod van Kellerhals serieus zal nemen, al was het maar omdat het daar juridisch toe verplicht is. Op een uitnodiging om het plaatje voor de toekomst te schetsen, inclusief eventuele mede-investeerders, ging Kellerhals vooralsnog niet in volgens Haas. De Nederlander hoopt vooral op rustiger vaarwater voor de holding.

Laagste prijsgarantie
Om de slagzin ‘Ik ben toch niet gek!’ kracht bij te zetten in dit transparante tijdperk, begon Media Markt eerder dit jaar met een laagste prijsgarantie op zijn producten. Ons land was daarvoor de proeftuin, zoals het dat eerder was voor de herstart die de Metro-dochter maakte met e-commerce. In Duitsland zet MSH stappen met same day delivery.

Saturn weg uit Nederland
Media Saturn maakte vorige week bekend dat Saturn uit Nederland verdwijnt. De winkels gaan verder onder de vlag van Media Markt, Saturn.nl gaat uit de lucht. Media Saturn is ook eigenaar van pure player Redcoon, die voor een groot deel van de online inkomsten zorgt.
Afgelopen jaar boekte MSH voor het eerst meer dan een miljard euro omzet online. De webomzet nam met 66 procent toe, van 755 miljoen euro in 2012 naar 1,251 miljard euro in 2013.