Twinkle | Digital Commerce

Nieuwe consumentenwet van kracht

2017-11-11
180101
  • 1:16

De nieuwe consumentenwet is vanaf vandaag van kracht. De regels geven consumenten extra rechten als zij iets kopen in een winkel, op straat, aan de deur, via de telefoon en op internet. Webwinkeliers dienen dan ook de richtlijnen voor Koop op afstand door te voeren in hun shop.

De nieuwe Europese Consumentenrichtlijn wordt al een aantal maanden aangekondigd. Consumenten hebben onder andere een langere bedenktijd voor hun orders en dienen volgens de regels geïnformeerd te worden over het aangaan van een koopverbintenis met de webwinkel.

Overzicht
De afgelopen weken heeft ICTRecht in samenwerking met Twinkle diverse verdiepende artikelen geschreven over de aparte deelaspecten binnen de nieuwe wetgeving. Deze gaan over de nieuwe bezorgregels - meer specifiek over de overgang van het verliesrisico op de consument -, het herroepingsrecht bij de levering van diensten, de nieuwe uitzonderingen op het herroepingsrecht, de waardevermindering bij retouren en de veranderingen aan de bestelknop. Ook schreef ICTRecht een inleiding over dit onderwerp met daarin de grootste relevante aanpassingen in vogelvlucht en een FAQ met de meest gestelde vragen beantwoord.

ACM
De Autoriteit Consument & Markt, kortweg ACM, zal webwinkels vanaf vandaag gaan controleren op het naleven van de nieuwe richtlijnen. Al sinds begin dit jaar tikt de ACM webshops die consumenten onvoldoende informeren sneller en strenger op de vingers. Door de nieuwe wet zullen in de toekomst waarschijnlijk nog meer consumenten zich op hun rechten beroepen.