Twinkle | Digital Commerce

Kopen = betalen?

2022-09-14
1120630
  • [visie]
  • 1:11

Wetgeving over consumentenrechten blijft in beweging. Onlangs zijn er meerdere belangrijke uitspraken van rechters geweest over de laatste stap in het bestelproces: de befaamde ‘bestelknop’.

Die bestelknop moet aan wettelijke eisen voldoen en een “ondubbelzinnige term bevatten waaruit blijkt dat het plaatsen van de bestelling een betalingsverplichting richting de verkoper inhoudt”. De toelichting geeft daarbij aan dat de formulering “koop nu, betaal nu, bevestig aankoop” in ieder geval aan deze eis voldoet. En die tekst moet óp de knop. Dus niet ernaast of erboven.

Inmiddels heeft de Nederlandse rechter in meerdere zaken geoordeeld dat de formulering “Bestelling plaatsen”, “Plaats je bestelling” of “Bestel nu” op de bestelknop niet voldoet aan de wettelijke eisen. Een Duitse rechter heeft onlangs geoordeeld dat de bestelknop met de formulering “Kopen” ook niet voldoet aan de wettelijke eisen.

Deze uitspraak gaat natuurlijk te ver. Een gemiddelde consument weet heus wel dat je bij ‘kopen’ te maken hebt met een betaalverplichting. Maar dan nog. Better safe than sorry. Voldoe je niet aan de wet, dan kan de rechter beslissen dat de consument geen betalingsverplichting heeft. Als webshop loop je dus een groot risico als de bestelknop niet aan de vereisten voldoet. Een consument hoeft dan niet te betalen.

Ons advies: bij twijfel over de tekst, niet doen! Wat mag nog wel? Betalen, betaal nu, bestel en betaal, voltooi boeking en betaal. Wil je zeker weten dat je voldoet? Laat je certificeren door Thuiswinkel.org en je webshop wordt helemaal juridisch gecheckt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Ank van Heeringen
Jurist Thuiswinkel.org