Twinkle | Digital Commerce

‘Amazon straks ook platform voor lokale diensten’

2017-05-27
180101
  • 1:08

Amazon is van plan om later dit jaar een marktplaats voor lokale diensten te openen. Daarmee betreedt het bedrijf een nieuwe markt waarbij het als tussenpartij fungeert voor bijvoorbeeld babysitters, klusjesmannen en installatiebedrijven.

Persbureau Reuters meldt dit op basis van verschillende anonieme bronnen die ‘bekend zijn met de situatie’ binnen Amazon. De e-commerce gigant wil het platform eerst lokaal testen in de Verenigde Staten voordat het zijn dienst in het gehele land uitbreidt. Eenzelfde aanpak als met Amazon Fresh.

Koppeling aan producten
Amazon heeft een aantal dienstbedrijven en startups in Seattle en San Francisco benaderd voor zijn pilot. Ook heeft Amerika’s grootste e-commerce platform geëxperimenteerd met het koppelen van diensten aan producten die al op de website worden verkocht. Zo bood het kopers van een Nest-thermostaat een installatieservice aan.

Miljardenmarkt
Amazon komt met zijn nieuwe service in het vaarwater van concurrenten als Yelp, waar onder andere babysitters en verhuizers op geïndexeerd staan. De stap is niet onlogisch, aangezien er in de VS veel geld wordt verdiend aan de verkoop van diensten via internet. Marktanalisten geven aan dat de Amerikaanse markt voor huisonderhoud (het inhuren van klusjesmannen) alleen al 250 miljard dollar waard is. Amazon zal zijn positie als tussenpersoon voor derde partijen dus alleen maar vergroten.