Twinkle | Digital Commerce

‘Online verkopen moderetailers nauwelijks invloed op offline’

2017-11-08
180101
  • 1:33

De impact van online shoppen op de eigen fysieke winkels blijkt in Groot-Brittannië niet zo sterk te zijn als wordt gedacht. Onderzoek van eBay en Deloitte wijst uit dat voor elke 100 pond die online wordt gespendeerd bij een multichannel keten, slechts 5 pond wordt afgesnoept van de eigen fysieke winkels.

EBay en Deloitte presenteerden deze week hun onderzoeksrapport ‘The Omnichannel Opportunity’ waarin zij zeventien van de grootste Britse moderetailers ondervroegen die zowel offline als online verkopen en hun data beschikbaar stelden uit de periode 2009 tot 2013. Deze retailers representeren samen 54 procent van de totale Britse fashionmarkt.

Brede aanwezigheid
Het blijkt dat 95 procent van de verkopen die de multichannel retailers in de webshop realiseren niet kannibaliseert op de verkopen in hun fysieke winkels. ‘Een brede aanwezigheid van een merk of keten zorgt juist voor een betere vindbaarheid van het merk en een hogere product awareness. Wat weer leidt tot meer verkopen in zowel de fysieke winkel als online’, meldt de onderzoeksgroep in zijn rapport.

Extra omzet
Het rapport meldt dat 25 procent van de producten die recent online in Groot-Brittannië zijn verkocht, niet in stenen winkels te vinden waren. Dit percentage representeerde in 2012 een omzet van 9 miljard euro die volgens eBay en Deloitte zonder multichannel sales wellicht niet gerealiseerd zou zijn.

63 procent van de Britse consumenten die onlangs meer dan 100 pond spendeerden aan een product gebruikte meerdere apparaten om deze aankoop te doen. Overall ligt dit percentage op 33 procent. EBay en Deloitte melden dat producten die eerst online zijn opgezocht en vervolgens offline zijn gekocht zelfs een 50 procent hogere waarde hebben dan aankopen die via één kanaal zijn gezocht en gekocht.

EBay en Deloitte onderzochten naast de multichannel retailers op de Britse fashionmarkt ook de partijen op de witgoedmarkt in Duitsland. U kunt het gehele rapport hier opvragen.