Twinkle | Digital Commerce

MasterCard met MasterPass op weg naar Europa

2017-10-05
383320
  • 1:54

MasterCard heeft MasterPass gelanceerd in Groot-Brittannië. Klanten kunnen onder andere bij Argos, Boots en House of Fraser afrekenen met de cloud-gebaseerde mobiele portemonnee voor betalingen in het fysieke en het online kanaal. Introductie in ons land is aanstaande.

MasterCard kondigde MasterPass begin dit jaar aan. Toen al liet het betaalbedrijf weten dat de mobiele portemonnee dit jaar in ons land beschikbaar zou komen. ICS is hier de eerste en voor zover bekend enige acceptant.

'Open wallet’
MasterPass is de doorontwikkelde en uitgebreide verse van PayPass Wallet Service, dat in het voorjaar van 2012 werd aangekondigd. Het is een ‘open wallet’, waarin consumenten al hun credit-, debet- en prepaid-kaarten bewaren voor betalingen in verschillende omgevingen. Gebruikers kunnen kaart- en adresinformatie centraal opslaan in een cloud-omgeving, waardoor ze die niet steeds opnieuw in hoeven te voeren in webwinkels (althans bij acceptanten). Volgens MasterCard maakt MasterPass van ‘ieder apparaat een betaalmiddel’.

Gelinkte wallets
De MasterPass Checkout Service biedt dus ruimte voor betaalmiddelen van concurrenten. Het open karakter van MasterCard’s blijkt ook uit de optie voor banken, winkeliers en andere derden om zelf ‘MasterPass-gelinkte wallets’ te creëren. MasterPass belooft merchants verder meerwaarde door oplossingen voor loyalty en kortingsacties, een claim die MyOrder van Rabobank ook legt.

Fysieke aankopen
Voor fysieke aankopen faciliteert MasterPass afrekenen met ‘traditionele betaalkaarten’, zoals MasterCard zelf zegt, maar ook betaling via qr-codes of tags. Verder ondersteunt MasterPass nfc-technologie (near field communication) voor draadloos mobiel betalen bij de kassa. Dat kan nu nog niet in Groot-Brittannië, maar wordt bij voldoende animo op termijn wel mogelijk gemaakt . In de plannen voor de aanstaande uitrol naar het Europese vasteland zijn in-store nfc payments al wel vanaf de start opgenomen.

Introductie
Afgelopen voorjaar werden allereerst banken in Australië en Canada aangesloten op MasterPass, een naam die meer dan het eerder gebruikte PayPass verwijst naar ontwikkelaar MasterCard. Later volgde de VS en vandaag dus de UK (persbericht). Introductie in elf andere landen staat op de rol, maar het precieze tijdpad is onbekend. Overigens behoren Adyen en Buckaroo, bekende namen uit het Nederlandse online betaallandschap, tot de technology partners van MasterPass.

Voorwaarde
MasterPass is behalve voor consumenten vooralsnog ook gratis voor merchants, blijkt uit MasterCard's antwoorden op FAQ's. Een belangrijke en logische voorwaarde is wel dat online verkopers betaalkaarten van MasterCard accepteren.