Twinkle | Digital Commerce

‘Hans Breukhoven betrokken bij doorstart FRS’

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 3:26

Investeringsmaatschappij ProCures heeft de handtekening gezet onder de overname van Free Record Shop (FRS). De overnamekandidaat meldt dat de oprichter van de keten, Hans Breukhoven, betrokken is bij de doorstart.

ProCures krijgt 75 procent van de aandelen van het nieuwe FRS, dat in afgeslankte vorm door gaat. Daarbij wordt Roland van Geest, voorheen directielid bij uitgeverij Audax en algemeen directeur van de boekwinkelketen AKO, de topman van het bedrijf. Van Geest was eerder al in diverse managerfuncties werkzaam bij Free Record Shop.

Adviserende rol
Tijdens de onderhandelingen is ook besloten dat Breukhoven voor 25 procent eigenaar wordt van FRS. 'Hans zal niet meer naar buiten treden, hij heeft een adviserende rol. Het dagelijks bestuur is in handen van Roland', meldt ProCures in de Volkskrant.

Alle Limburgse en Belgische fysieke winkels van FRS zijn in het akkoord meegenomen. In Nederland zullen ongeveer dertig tot vijftig winkels worden overgenomen.

Game Mania
Maandag maakte Game Mania zelf bekend dat de gameformule weer wordt overgenomen door zijn oprichters Peter Bergmans, Benny Cockx en Etienne Delrue. De keten, die momenteel niet online verkoopt, wordt losgekoppeld van FRS en zal zijn eigen koers gaan varen.

Mediasoap
De afgelopen periode was sprake van een heuse (media)soap rond de doorstart van de Free Record Shop, de nummer 53 in de Twinkle100. Twee weken geleden bijvoorbeeld maakte koper ProCures zelf nog bekend af te zien van een doorstart.

'75 procent kans’
De Telegraaf meldde afgelopen zaterdag dat ProCures juist de enige gegadigde was voor een overname en dat de investeringsmaatschappij FRS zou overnemen. Bart Maussen, woordvoerder van ProCures, noemde het Telegraaf-bericht maandagochtend in een gesprek met Twinkle te voorbarig: ‘Er is door geen enkele geïnteresseerde partij een handtekening onder een overnamecontract gezet. Mijn gevoel zegt wel dat ProCures 75 procent kans maakt om door de curatoren gekozen te worden om de doorstart te realiseren. Maar alles kan om vijf voor twaalf nog afketsen.’

Drie partijen
Vorige week maakten curatoren Henk van Rootselaar en Jos Borsboom in een verklaring bekend dat er op dat moment drie geïnteresseerde partijen waren voor een overname, zonder daarbij namen te noemen. Een van de belangstellenden was naar verluidt de ‘omstreden ondernemer’ Martijn Rozenboom. Ook vertelde Breukhoven dat hij graag samen met ProCures een doorstart wilde verwezenlijken.

1 euro
ProCures nam vlak voor het faillissement van FRS Nederland in mei de Belgische tak van het bedrijf én Game Mania over voor 1 euro. De investeringsmaatschappij deed dit naar eigen zeggen om aan te geven dat het serieus geïnteresseerd was in alle FRS-activiteiten. De curatoren draaiden deze koop echter terug, om het bedrijf als geheel te kunnen verkopen.

Personeel
Het personeel in de 141 Nederlandse fysieke winkels van FRS kreeg na het faillissement te horen geen salaris en vakantiegeld te ontvangen tot het besluit over de doorstart. Ook werden de medewerkers verplicht door te werken. ‘Mensen begrijpen wel dat ze door moeten om straks weer als gezond bedrijf te starten’, zei een woordvoerster van FRS hierover eind mei tegen Twinkle.

Doorgaan met ECI
Sinds begin vorig jaar runt ECI, de nummer 21 van de Twinkle100, de webwinkels Freerecordshop.nl en Freerecordshop.be. Deze shops bleven de afgelopen maanden gewoon open. Directeur Hubert de Koning van ECI sprak eind mei tegen Twinkle de verwachting uit dat de samenwerking tussen FRS en ECI blijft bestaan: ‘Ik kan me wel goed voorstellen dat ze met ons als partner doorgaan, wie dat “ze” dan ook mogen zijn. Je kunt zo’n online exploitatie in ieder geval niet even in een handomdraai zelf opzetten. Wij hebben de expertise, de lijntjes met de industrie, de profielen, enzovoort.’

Juridische en praktische kant
Joost de Koeijer, directeur van de ECI Holding, beaamde de woorden van De Koning maandagmiddag: ‘Onze licentie loopt door, ook in geval van faillissement. Een curator heeft wel veel macht, dus ik kan niet precies vertellen hoe het nu verder gaat. Maar afgezien van de juridische kant van de zaak is er ook een praktische kant: wij kunnen cd’s, dvd’s en games inpakken en verzenden en die infrastructuur heeft ProCures voor zover ik weet niet. Die partij (eigenaar van boekwinkelformule Polare, red.) leunt sterk op het Centraal Boekhuis. We gaan met andere woorden met veel zelfvertrouwen aan tafel met de nieuwe eigenaar.’

Moeilijke handel
Mocht het allemaal anders lopen, dan zal De Koeijer daar naar eigen zeggen niet wakker van liggen: ‘Het is dan even slikken en weer doorgaan. ECI is niet afhankelijk van deze sites. Het is vrij moeilijke handel, met lage marges.’