Het kabinet denkt na over de invoering van een elektronisch paspoort ten behoeve van de legitimatie in webshops. De ‘kaart’ moet de eID gaan heten en zal de bestaande DigiD van de overheid vervangen. ‘Een zeer positief initiatief voor webwinkeliers’, zegt Paul Alfing van Thuiswinkel.org.
De eID werd gisteren door staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer voorgesteld. Hij reageert hiermee op vragen van de SGP en het CDA over verkoop van alcohol via internet, aldus het ANP.
Eén systeem
‘Wij zijn bij Thuiswinkel.org een voorstander van de invoering van een systeem als de eID’, zegt Alfing in een gesprek met Twinkle. ‘Wij pleiten al jaren voor de invoering van één systeem, waardoor consumenten gemakkelijk vanuit één plek een account kunnen aanmaken en zich hiermee bij alle webshops kunnen identificeren.’
Thuiswinkel.org zou graag hebben dat identiteitscontroles niet verlopen via webwinkeliers zelf, maar 'met hulp van gespecialiseerde digitale identiteit service providers, naar analogie van payment service providers', schrijft de thuiswinkelorganisatie in een persbericht. 'De digitale identiteit service providers leggen dan de verbindingen met (inter)nationale identiteitsgegevensverstrekkers voor de controle van leeftijd en (buitenlandse) afleveradressen.'
Voldoen aan legitimatieplicht
Thuiswinkel.org voerde al diverse gesprekken met de overheid voor een centrale online identiteitskaart. Alfing: ‘Het is een groot voordeel voor webwinkeliers, omdat zij dankzij de eID straks eindelijk gemakkelijk kunnen voldoen aan de legitimatieplicht bij bijvoorbeeld de verkoop van alcohol. Ook weten internetondernemers beter met wie zij zaken doen.'
Adresgegevens
‘Daarnaast hoeven webshops straks niet meer bang te zijn dat een klant in het aanmeldingsproces zijn adresgegevens verkeerd invult, want inloggen kan gewoon via een account dat één keer is aangemaakt’, vertelt Alfing. ‘Dit is ook een voordeel voor de consument. Die hoeft de verschillende inloggegevens bij diverse webshops niet meer te onthouden.’
Pilot
De eID zal voorlopig nog niet klaar zijn voor invoering, denkt Alfing. ‘De deadline voor de overheid staat sowieso op 2017, wanneer zij volledig digitaal wil zijn. Vóór 2015 zal er gestart moeten worden met een pilot van de identiteitskaart. Maar wij hopen natuurlijk dat die pilot dit jaar nog van start kan gaan.’
Interessante ontwikkelingen, zeker vanuit de overheid en de webwinkels gezien. Heeft thuiswinkel zich ook al uitgesproken over hoe de eID de conversie beinvloed: meer stappen, lees extra logins maakt het moeilijker voor consumenten om te betalen. Wordt eID optioneel of verplicht in NL?
Veel webwinkels bieden bijvoobeeld 3dsecure nu niet aan omdat dit aantoonbaar aan omzet scheelt. Ook zijn er veel webwinkels die aan buitenlandse consumenten leveren, kan/mag dit dan niet meer of mogen de buitenlandse consumenten zonder eID kopen?
Wat vinden de consumenten hier eigenlijk van? als het in gemak scheelt, door bijvoorbeeld het adres niet in te hoeven vullen zal dit mischien positief zijn, maar bij juist heel veel producten, zoals online games, maar ook bijvoorbeel gokken, online dating of porno zal de consument graag liever zo anoniem mogelijk blijven.
Soortgelijke al bestaande initiatieven in bijvoorbeeld Duitsland en Belgie komen niet echt van de grond omdat de consument hier niet op zit te wachten.
Ik ben benieuwd hoe succesvol eID zal zijn als het juist lastiger wordt voor de consument.
@Joris: Er is tot nu toe nog niets concreet over hoe de eID eruit komt te zien en of deze verplicht gaat worden. Het voordeel zou zijn dat de eID de consument sneller door het bestelproces helpt (je hoeft namelijk niet meer een account aan te maken bij elke webshop, maar hebt al een eID). Verdere ontwikkelingen rond de eID gaan wij natuurlijk in de gaten houden!
Dank Marit, maar wat is dan het verschil met bijvoorbeeld Paypal express, MasterPass, V.me, google Checkout enz? deze leveren ook een identity controle, maar dan met betaalmogelijkheid, overigens is ook nog geen van deze mogelijkheden echt goed doorgebroken, zelfs niet met alle loyalty programmas die deze betaalmethoden mogelijk maken. Ben benieuwd hoe eID de consument zal proberen over te halen.
Ik heb een donkerbruin vermoeden dat we OV chipcard toestanden krijgen. De overheid en ict ? Laat me niet lachen.