Twinkle | Digital Commerce

Google promoot Wallet met exclusieve kortingen

2017-10-05
293281
  • 1:44

Om meer Amerikanen aan zijn Wallet te binden, biedt Google korting als ze er mobiel mee afrekenen bij onder meer Expedia, Newegg.com, Priceline.com en Ruelala. Google hoopt marktaandeel van PayPal af te snoepen op de mobiele betaalmarkt.

De kortingen zijn te verzilveren op de mobiele sites en Android-apps van een achttal merchants die Google Wallet als mobiele betaaloptie bieden. Behalve de genoemde bedrijven lenen ook Airbnb, Fancy, Tabbedout en Uber zich voor de Google-promotie.

Van Checkout naar Wallet
Google maakte eind 2011 bekend te stoppen met Google Checkout. De betaalfunctionaliteit voor Amerikaanse online verkopers kreeg een plek in Google-portemonnee Wallet, die daarmee voor zowel proximity payments (mobiele betalingen bij de plaats van aankoop) als voor remote payments (betalingen op afstand) uitkomst biedt. Op 20 november aanstaande gaat de stekker uit Checkout en blijft alleen Wallet als betaalproduct van Google over.

Twee kliks
Top op heden is het Google nog niet gelukt om veel Amerikanen aan zich te binden met Wallet, schrijft Techcrunch. Dat hangt samen met de achterblijvende adoptie door merchants, die met eBay’s PayPal vaak al een laagdrempelige (mobiele) betaaloptie in huis hebben. Afgelopen mei maakte Google de vlucht naar voren; het bedrijf introduceerde de Google Wallet Instand Buy Android API, waarmee merchants klanten in twee kliks kunnen laten afrekenen in apps van zijn populaire mobiele besturingssysteem Android (video).

Buy with Google
In mei werd ook bekend dat de aan Wallet gekoppelde Buy with Google-button een plek krijgt in e-maildienst Gmail. Daarmee kunnen contacten eenvoudig geld aan elkaar overmaken (peer-to-peer). Ook werd het mogelijk voor Amerikanen om betaalgegevens te synchroniseren met Google-browser Chrome, waardoor bestelformulieren automatisch kunnen worden ingeladen op e-commerce sites die de Google API hebben geïmplementeerd.

Shopping cart abandonment op mobiel
Google positioneert Wallet als een service om shopping cart abandonment op mobiel terug te dringen. Volgens de zoekgigant blijft niet minder dan 97 procent van de mobiel gevulde winkelwagens onbetaald voor de kassa staan. Vooralsnog promoot Google zijn Wallet vooral op de Amerikaanse thuismarkt, hoewel de dienst ook in de meeste andere landen beschikbaar is (FAQ's).