Twinkle | Digital Commerce

Dixons wil Pixmania verkopen of sluiten

2017-11-08
180101
  • 1:25

Het Britse retailconcern Dixons wil af van Pixmania. Als het niet lukt om het Franse webwarenhuis te verkopen, zal Dixons de site mogelijk sluiten. Enkele maanden geleden gingen alle fysieke vestigingen van Pixmania al dicht.

Dixons Retail heeft Pixmania vandaag in de etalage gezet en daarbij gesuggereerd dat sluiting volgt als er geen koper wordt gevonden. Dat impliceert dat Dixons weinig of niks hoeft te hebben voor het bekende webwarenhuis. Analisten ramen het verlies in het laatste boekjaar (eindigend op 30 april) op tientallen miljoenen euro’s.

Controle
Pixmania, waarvoor ongeveer 850 mensen werken, drukt de verder goede resultaten van Dixons Retail (portfolio). Het concern nam afgelopen augustus totale controle over Pixmania, waarna alle winkels werden gesloten. Dat was geheel in tegenspraak met het geloof dat mede-oprichter Jean-Emile Rosenblum enkele maanden daarvoor nog predikte op de Global E-commerce Summit.

Dixons sloot niet alleen winkels, maar ook non core productcategorieën. Het staakte Pixmania's verkoopactiviteiten in twaalf Europese landen en er verdwenen honderden banen. Het mocht allemaal niet baten: in het laatste kwartaal van het boekjaar leverde Pixmania 36 procent omzet in ten opzichte van februari tot en met april vorig jaar.

Zorgenkind
Dixons’ financieel directeur Humphrey Singer liet journalisten vandaag weten te sturen op verkoop van het zorgenkind. ‘Ik denk dat sluiting van Pixmania in Frankrijk heel lastig is en dus is het goed dat we eerst alle andere opties bekijken voor we zo’n stap zouden zetten. Uitgesloten is dat echter niet’, rapporteert Reuters vanmiddag.

Dalende omzet en verlies
Pixmania is nog actief in veertien Europese landen (overview), waaronder Nederland. Het voorlaatste boekjaar (tot april 2012) werd ook al afgesloten met een omvangrijk verlies.