Twinkle | Digital Commerce

Webwinkelchecker.nl: ‘Oude reviews geven vertekend beeld’

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:35

WebWinkelChecker toont voortaan alleen recente webwinkelbeoordelingen actief aan shoppers. Uit eigen onderzoek blijkt dat het gemiddelde rapportcijfer bij ongeveer één op de tien webwinkels minimaal 1 punt verschilt van het recente cijfer.
 
Voor het onderzoek legde WebWinkelChecker, een half jaar geleden gelanceerd door Thijs Suijten, 1,2 miljoen beoordelingen bij ruim 7.600 webwinkels onder de loep. Het bedrijf constateert dat bij ruim 40 procent, meer dan drieduizend van de onderzochte webwinkels dus, helemaal geen reviews op vergelijkingssites zijn geplaatst in het afgelopen halfjaar.

Positief en negatief
Van de overgebleven groep webwinkels wijkt de recente beoordeling (over de laatste zes maanden) in een kwart van de gevallen minimaal 0,5 punt af van het historisch gemiddelde. Bij 705 webwinkels is het verschil 1 punt of meer, waarbij het aantal positieve en negatieve afwijkingen elkaar niet veel ontloopt.

Browser-tool
WebWinkelChecker, een toepassing die shoppers in de browser wijst op de betrouwbaarheid van webwinkels, haalde vanochtend Nu.nl met het onderzoek. Kop: ‘Beoordelingen webwinkels vaak oud en vertekend.’ Voortaan toont WebWinkelChecker in beginsel de recente, en desgewenst pas daarna de gemiddelde beoordeling van webshops.


Eigen reviews
WebWinkelChecker is een toepassing van InformBar, een product van Semantica. Initiatiefnemer Suijten is lead developer en CTO bij de softwareontwikkelaar. Hij zei eerder tegen Twinkle dat gebruikers op termijn hun mening moeten kunnen geven over webwinkels binnen het platform van WebWinkelChecker. Nu put de tool uit reviews van onder andere Beslist.nl, Kieskeurig.nl en Truspilot.

Vandaag laat Suijten desgevraagd weten dat er geen concrete plannen liggen om zelf beoordelingen te gaan verzamelen. Ook is er volgens hem nog altijd geen verdienmodel gedefinieerd.

Keurmerken
Om een indicatie te geven van de betrouwbaarheid van webwinkels, indexeert WebWinkelChecker behalve reviews de aanwezigheid van de keurmerken Thuiswinkel Waarborg, Webshop Keurmerk, Qshops en Stichting Webwinkel Keur. Ook is voorzien in een koppeling met het faillissementsregister.
 
Zie ook: Google maakt seller ratings in AdWords actueler