Twinkle | Digital Commerce

Geld verdienen met reviews schrijven

2017-05-27
180101
  • 1:35

Reviews, wie leest ze niet. We zoeken allemaal bevestiging of we de goeie keus maken bij het kopen van een product of dienst. Maar hoe betrouwbaar zijn reviews eigenlijk? En wie schrijft ze? Bij Klezzer.com zijn de reviews niet anoniem.

Tekst: Danielle Scheffer

Positieve reviews verhogen de omzet van een webshop. Maar vanwege hun grote invloed op het aankoopgedrag van consumenten, worden er op verschillende reviewplatformen veel onechte reviews geplaatst. Hier wil Klezzer verandering in brengen. ‘Review-schrijvers kunnen zich aanmelden via een socialmedia-account. De openbare socialmediagegevens worden vervolgens bij de review getoond. Zo zijn ze te verifiëren’, aldus co-eigenaar Johan van der Deen. Hij runt het platform samen met Harm Jan Bosscher. Op de site zijn zowel product- als webshopreviews te vinden.

Daarnaast wil Klezzer iets terugdoen voor schrijvers van reviews. Als een Klezzer-bezoeker een product heeft gekocht bij een aangesloten webshop, gaat een percentage van de ontvangen commissie in een spaarpot. ‘Elke schrijver verdient geld uit de Klezzer spaarpot’, zegt Van der Deen. De kwaliteit van de review is daarbij van belang, want die levert punten op. Afhankelijk van het aantal punten krijg je een aandeel uit de spaarpot.

Deelnemende webshops zijn ofwel aangesloten op basis van affiliate, ofwel betalen via een costs per click prepaid systeem. ‘Wij hanteren geen maandelijkse of andere kosten. De webshopeigenaar betaalt alleen voor klikken van echte bezoekers.’ En verder kunnen webshops de Klezzer spaarpot een boost geven of een bepaald product sponsoren om het review schrijven te stimuleren. ‘Zo ontstaat er een community van schrijvers, webshops en consumenten.’

De grootste uitdaging is om het grootste reviewplatform ter wereld te worden. Voorlopig moet het eerst in Nederland stevige voet aan de grond krijgen zonder duizenden euro’s aan marketing te spenderen. Van der Deen maakt daarvoor gebruik van seo, sea, blogs en linkbuilding.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 7-2016.