Twinkle | Digital Commerce

Amazon onder vuur om 'neonazipraktijken'

2017-05-27
180101
  • 2:09

Amazon onderzoekt de arbeidsomstandigheden in magazijnen in Duitsland na een opzienbarende documentaire van de publieke zender ARD. Die schetste het beeld dat medewerkers van Amazon worden geïntimideerd door beveiligers met neonazistische sympathieën.

Voor de fulfilment van orders op zijn één na grootste markt, Duitsland, houdt Amazon veel met name Spaanse arbeidsmigranten aan het werk. Afgaande op de documentaire krijgen zij minder betaald dan eerst werd beloofd en bovendien worden ze gecontroleerd en geïntimideerd, ook buiten de werkvloer. Hieronder ziet u de documentaire van de ARD, waar de NOS afgelopen vrijdag aandacht aan besteedde in het Achtuurjournaal (onder andere).

HESS
Heikel punt is de controle van Amazon-personeel door beveiligingsbedrijf HESS (Hensel European Security Services). De ARD linkt die naam aan Rudolf Hess, een belangrijke vertrouweling van Adolf Hitler. De kort geschoren beveiligers van de firma dragen zwarte uniformen en laarzen. Een aantal beveiligers draagt kleding van Thor Steinar, een merk dat in Duitsland wordt geassocieerd met extreemrechts en dat Amazon om die reden sinds 2009 niet meer verkoopt. Volgens de ARD onderhoudt de directeur van HESS banden met veroordeelde neonazi’s. HESS zelf ontkent radicale sympathieën, maar het heeft wel stappen (pdf) aangekondigd om zijn reputatie te zuiveren.

Boycot
De ARD-documentaire heeft tot veel opschudding geleid in Duitsland, waar acties worden opgetuigd om marktleider Amazon te boycotten. Amazon zelf heeft inmiddels laten weten de beschuldigen te zullen onderzoeken, hoewel het aantekent dat HESS door een andere bedrijf (dus indirect) werd ingehuurd. In zijn verklaring zegt Amazon, afgelopen jaar goed voor 8,7 miljard dollar omzet in Duitsland, ‘geen enkele vorm van discriminatie of intimidatie’ te tolereren.

Flexcontracten
Eerder deze maand haalde Amazon ook de Britse pers met negatieve berichtgeving over de arbeidsomstandigheden aldaar. Magazijnmedewerkers zouden door Amazon eenzijdig aan de kant worden geschoven als ze niet meer nodig zijn. Daarop zei FNV Bondgenoten tegen De Telegraaf 'Amazon in het vizier' te houden, vooruitlopend op een Nederlandse entree van de grootste online retailer ter wereld. ‘We zijn absoluut niet blij met zulke flexcontracten, we houden Amazon daarom in de gaten’, aldus een woordvoerder in de krant.

Zalando
Vorige zomer kwam een andere grote pure player negatief in het nieuws door personele misstanden in Duitsland: Zalando. ZDF zond toen een reportage (Gnadenlos billig) uit over een magazijn van fulfilmentpartner Docdata in Großbeeren. De protocollen zijn na het tumult aangepast, Zalando investeert inmiddels in de bouw van eigen magazijnen.
 
UPDATE:
Amazon heeft, hoewel het eerder stelde geen directe relatie te hebben met HESS, het beveiligingsbedrijf de wacht aangezegd. Amazon heeft dat inmiddels bevestigd aan de Süddeutsche Zeitung.