Twinkle | Digital Commerce

Ingenico neemt Ogone Group over

2017-05-27
180101

Ingenico, wereldwijd aanbieder van betaaloplossingen, heeft een overeenkomst getekend voor de overname van de Ogone Group. De provider van online betaalservices kocht de meerderheid van de aandelen voor een bedrag van 360 miljoen euro.

Het overnamebesluit van het Franse Ingenico past in zijn strategie om een ‘one stop shop' te worden met multichannel betaaloplossingen (point of sale, online en mobiel). ‘De combinatie van Ingenico’s klantenbestand van meer dan 42.000 winkeliers en Ogone’s pan-Europese platform biedt nieuwe mogelijkheden die uiteindelijk kunnen leiden tot een verwachte 20 miljoen euro extra brutowinst (EBITDA) in 2015’, meldt Ingenico in een overnamebericht.

Groeicijfers Ogone
De overname komt kort na de bekendmaking van de groeicijfers van de Ogone Group afgelopen donderdag. Het bedrijf verwerkte in 2012 voor 16,6 miljard euro aan betalingen op zijn platform (bij 137 miljoen transacties), 35,4 procent meer dan in 2011. De eigen omzet groeide met 30 procent tot 42 miljoen euro. Ogone gaf vorige week aan een betaalvolumegroei van 35 procent te verwachten voor dit jaar.

Strategische partner
Ogone zette zichzelf drie jaar geleden in de etalage. Topman Peter de Caluwe vertelde Twinkle destijds dat het bedrijf zich onder meer wilde ontwikkelen als consultant. Gezocht werd naar een strategische partner die de deuren in andere continenten kon openen en die de payment service provider (psp) kon helpen bij het opzetten van nieuwe diensten. De overnamepartner  werd gevonden in de Amerikaanse durfkapitalist Summit Partners.  

Tunz.com
Afgelopen zomer deed Ogone zelf een acquisitie. De overname van het  Belgische bedrijf Tunz.com bezorgde de technische provider meer speelruimte om cross border financiële diensten aan te gaan bieden. Ogone werd een kredietinstelling, waardoor het makkelijker online betalingen over de grens kon faciliteren voor klanten. Met de overname van Tunz.com, onlangs bekroond met een Thuiswinkel Innovatie Award, werd Ogone ook eigenaar van de mobiele betaalmethode PingPing.

Summit Partners
De Franse betalingsverwerker Ingenico, afgelopen jaar zelf goed voor een omzet van ruim een miljard euro, betaalt 360 miljoen euro aan het Amerikaanse Summit Partners voor de meerderheid van de aandelen in Ogone. Ingenico hoopt de overname nog dit kwartaal af te ronden, onder andere de Belgische Nationale Bank moet nog toestemming verlenen.

Ogone is actief in 77 landen, voor zo’n veertigduizend klanten. Ingenico doet zaken voor ongeveveer net zoveel fysieke winkeliers.