Twinkle | Digital Commerce

Amazon: groei remt af, winst keldert

2017-05-27
180101
  • 1:39

Amazon boekte in 2011 een omzet van 48,1 miljard dollar, 41 procent meer dan in 2010. De groei komt vooral van het eigen continent. Door investeringen in fulfimentcentra, technologie en personeel halveerde de winst van ’s werelds grootste webwinkelier.

Amazon heeft zijn cijfers gisteravond (Nederlandse tijd) bekend gemaakt. De omzetstijging in 2011 ligt ongeveer op het niveau van 2010, toen 40 procent meer inkomsten werden geboekt. De winst daalde van 1,15 miljard dollar in 2010 tot 631 miljoen dollar in 2011. Uit de cijfers blijkt dat omzet en winst in het laatste kwartaal achterbleven bij de rest van het afgelopen jaar. Amazon gaf ook een winstwaarschuwing af.

Nationaal versus internationaal
Amazon opende in 2011 een dedicated site voor de Spaanse markt. Het concern, ook eigenaar van onder meer Zappos.com, BuyVIP, Endless.com en Diapers.com, zou zich opmaken voor een serieuze entree in Nederland. Ondertussen bouwt Amazon aan een mondiaal fulfilmentplatform,waar ook andere online retailers gebruik van kunnen maken.

De internationale investeringen leveren Amazon een behoorlijke omzegroei op overzee (plus 38 procent in 2011), maar de inkomsten in Noord-Amerika namen nog altijd sneller toe (plus 43 procent):Kindle en Amazon Web Services
Amazon bracht afgelopen jaar een eigen tablet op de markt, de Kindle Fire. De Kindle (in verschillende varianten) is behalve in Amerika ook het best verkopende product van het bedrijf in de UK, Duitsland en Frankrijk. Amazon verdient verder steeds meer aan zijn Web Services voor andere bedrijven. De diensten brengen inmiddels ongeveer een achtste deel van alle inkomsten in het laatje (ruim 6 miljard dollar). Ook komen steeds meer van Amazon’s inkomsten uit de zakken van third party sellers, die het platform gebruiken om hun verkopen te stuwen.

Tienduizenden extra werknemers
Om de groei door te kunnen trekken nam Amazon het afgelopen jaar ontzettend veel personeel aan. Het bedrijf eindige het jaar met 56.200 werknemers, 67 procent meer dan een jaar eerder.