Twinkle | Digital Commerce

SKEN: ‘Na keurmerk focus op wetgeving ticketverkoop’

2017-11-11
183155
  • 1:59

Eventim, Paylogic, See Tickets, Ticketservice en andere ‘primaire ticketverkopers’ gaan op voor een nieuw keurmerk: SKEN Ticketkeur, van de Stichting Kwaliteits Evenementen Nederland. SKEN wil dat Den Haag werk maakt van regels voor de secundaire handel.

Het SKEN Keurmerk is voorbehouden aan sites die direct tickets verkopen in opdracht van de organisator. De bezoeker weet hierdoor dat hij een betrouwbaar product koopt voor de juiste prijs, is de gedachte.

Certificering
Volgens Willem Westermann, secretaris van SKEN, heeft ongeveer 90 procent van de primaire ticketverkopers zich aangesloten bij SKEN Ticketkeur. Zij laten zich binnenkort certificeren, waarna ze per 1 juni aanstaande het waarborg mogen voeren op hun website. Westermann: ‘Op dit moment selecteren we partijen die de controle op zich kunnen nemen, denk daarbij aan instanties als Kiwa, Kema of BSI. Voor de poppodia (verenigd in de VNFP, red.), schouwburgen en concertzalen (VSCD) kijken we naar een centrale werkwijze, zodat ze niet allemaal apart door de molen hoeven.’

Opkopen en doorverkopen
De afgelopen jaren hebben veel secundary ticket sites geld verdiend met het opkopen en doorverkopen van entreebewijzen tegen een flinke meerprijs. Een aantal van deze sites verzamelde zich in de zelfregulerende EUSTA (European Union Secondary Ticketing Association), maar enkele leden van die associatie werden door de Consumentenautoriteit op de vingers getikt. Worldticketshop.nl, een van de initiatiefnemers, beloofde na een dwangsom zijn leven te beteren. Inmiddels is het al lange tijd stil rond de EUSTA.

20 procent extra
SKEN lanceerde eerder de publiekscampagne Weet Waar Je Koopt. Met het keurmerk hoopt de stichting het onderscheid tussen primaire en secundaire verkopers nog duidelijker te maken voor de consument. Verder wil SKEN dat de Eerste Kamer akkoord gaat met een wetsvoorstel dat in april 2010 al door de Tweede Kamer werd aangenomen. In die wet staat dat doorverkopers van tickets bovenop de normale prijs slechts 20 procent extra in rekening mogen brengen.

Appel
Volgens Westermann heeft de behandeling in de Eerste Kamer vertraging opgelopen, omdat de initiatiefnemers uit de Tweede Kamer (Arda Gerkens van de SP en Nicolien van Vroonhoven-Kok van het CDA) niet meer in het parlement zitten: ‘Nu de industrie is gebundeld willen we de politiek een appel doen om dit snel op te pakken. Ik weet dat er mensen zijn die zeggen dat de secundaire handel dan vanuit het buitenland zijn activiteiten voortzet, maar dat is nog geen reden om hier geen fatsoenlijke regels te hanteren.’