Twinkle | Digital Commerce

Consumentenautoriteit int eerste boetes ticketsites

2017-11-11
180101
  • 1:26

Vier bedrijven die tickets doorverkopen op internet moeten boetes betalen aan de Consumentenautoriteit. Aan vier andere bedrijven zijn lasten onder dwangsom opgelegd. Saillant: in beide groepen zitten leden van brancheclub EUSTA.

De Consumentenautoriteit legde afgelopen zomer lasten onder dwangsom op aan vier bedrijven die tickets doorverkopen op de sites 4alltickets.nl, Tickets4events.nl, Onlineticketshop.nl, Worldticketshop.nl en Budgetticket.nl. De laatste twee sites behoren tot dezelfde eigenaar, die aan de wieg stond van de European Union Secondary Ticketing Association, kortweg EUSTA. De branchevereniging predikt zelfregulering en heeft onder meer een gedragscode opgesteld.

Risico's
Volgens woordvoerster Saskia Bierling van de Consumentenautoriteit moeten de vier bedrijven die in de zomer dwangsommen opgelegd kregen, nu een boete betalen: ‘Ze hebben bezoekers allemaal onvoldoende geïnformeerd over de risico’s bij aanschaf van een ticket. Eén bedrijf schoot daarnaast tekort in het communiceren van zijn identiteit. De andere punten zijn op orde gebracht.’

Vandaag maakte de Consumentenautoriteit de namen van nog eens vier bedrijven bekend die niet aan de regels voldoen: Ticketunlimited.nl, Ticketsnederland.nl, Kaartverkoop.nl en Pepetickets.nl. Die laatste site was ook betrokken bij de lancering van de EUSTA.

Sites aanpassen
De Consumentenautoreit stelt dat de vier bedrijven zich niet houden aan de informatieplicht en eist dat zij hun sites aanpassen op onder meer de volgende punten:

  • het vermelden dat het om doorverkochte tickets gaat
  • het informeren over de mogelijke risico's die kopers hierdoor kunnen lopen
  • het op de juiste manier vermelden van de prijs
  • het vermelden van de gegevens over het bedrijf dat achter de website zit

Als de bedrijven niet tijdig aan de eisen van de autoriteit voldoen moeten zij dwangsommen betalen tot 5000 euro per week per overtreding, met een maximum van 100.000 euro per overtreding.