Twinkle | Digital Commerce

'Gebrek aan concurrentie op pakketmarkt'

2017-11-11
180101
  • 1:34

De verzendkosten die EU-burgers betalen op pakjes uit andere lidstaten zijn te hoog. Door een gebrek aan concurrentie zijn buitenlandse zendingen gemiddeld twee keer zo duur als binnenlandse. Dit belemmert de groei van e-commerce.
 
Dat blijkt uit onderzoek van FTI Consulting in opdracht van de Europese Commissie. Het Amerikaanse adviesbureau rapporteert dat sommige (voormalige) nationale postbedrijven hun prijzen niet baseren op gemaakte kosten. Ze schroeven hun tarieven min of meer straffeloos op, door een gebrek aan vertrouwen van online retailers in alternatieve aanbieders. Ook als de pakketvolumes naar bepaalde landen stijgen, heeft dat geen drukkend effect op de prijzen. Effectief beleid of toezicht om dit te veranderen ontbreekt volgens FTI.

Prijsverschillen in beeld
Hieronder ziet u hoe de prijs voor domestic pakketten (1 kilo) zich verhoudt tot die voor cross border pakketten in verschillende landen:Tweedeling
FTI Consultung stuitte verder op een tweedeling in de markt, waarin kleine en middelgrote webverkopers veel meer betalen voor verzending van hun orders dan grote bedrijven als Amazon. Deze voorkeursbehandeling belemmert de kansen voor kleinere webwinkeliers over de grens. Omdat juist deze groep handelaren weinig zicht heeft op betrouwbare alternatieve aanbieders, moet de informatievoorziening daarover flink worden verbeterd. Die aanbeveling doet FTI Consulting aan de Europese Commissie.

‘Significante groeimogelijkheden’
Volgens de onderzoekers koopt ongeveer 9 procent van de Europese burgers op dit moment online over de grens, terwijl 18 procent van de retailers bezig is met cross-border e-commerce. FTI voorziet significante groeimogelijkheden als de markt voor pakketbezorging transparanter wordt.

In het plan dat moet leiden tot verdubbeling van Europese e-commerce tot 2015 heeft de Europese Commissie cross-border pakketbezorging als een van haar actiepunten benoemd.

Rapport
U kunt het uitgebreide rapport (309 pagina's) dat FTI Consultung uitbracht aan de Europese Commissie downloaden via onderstaande link (pdf).


Size: 2.5M bytes Modified: 2 June 2016, 13:45