Twinkle | Digital Commerce

'Overheid moet investeren in leeftijdscontrole webwinkels'

2017-05-27
180100
  • 1:37

De overheid moet snel starten met een pilot voor online leeftijdsverificatie. Dat stelt Thuiswinkel.org in een position paper over identiteitsdiensten. Goede identificatie moet meer gemak en minder fraude opleveren, aldus de belangenvereniging.

Net als fysieke winkeliers moeten webwinkeliers die bijvoorbeeld games of alcohol verkopen voldoen aan een identificatieplicht. Thuiswinkel.org constateert dat er veel diensten zijn die online identiteit waarborgen - gister lanceerde Prooflink nog een leeftijdscontroletool voor webwinkeliers - maar er is er niet één die voldoet aan de wettelijke eisen over leeftijdsverificatie.

Currence of DigiD
Emerce schreef deze week dat de techniek van iDeal-beheerder Currence mogelijk soelaas zou kunnen bieden voor het leeftijdsvraagstuk. Een werkgroep van Buro 240a, een organisatie die zich inspant voor een betere naleving van leeftijdsgrenzen, zinspeelt op het gebruik van DigiD voor checks op leeftijd.

Vijf aanbevelingen
Thuiswinkel.org stelt nu dat de overheid het voortouw moet nemen in de oplossing van een ‘concreet probleem’, door met een pilot voor leeftijdverificatie te komen. Het is de laatste van vijf aanbevelingen die de belangenclub doet rond het thema online identiteit. Ze staan in een postion paper dat Thuiswinkel.org heeft opgesteld.

Hieronder staan de aanbevelingen kort opgesomd:

  • Hergebruik van identiteiten die consumenten al in hun bezit hebben, zoals inloggegevens, bankpassen en telefoons;
  • Keuze door webwinkeliers uit meerdere aanbieders die allemaal universele toegang tot identiteiten verzorgen, ook internationaal;
  • De gebruiker bepaalt welke delen van zijn identiteit hij prijsgeeft, de webwinkels bepalen het niveau van betrouwbaarheid dat ze wensen;
  • Goede communicatie over online identiteit voor gebruikers.
  • Overheid moet beginnen met een pilot met geverifieerde eigenschappen die webwinkels kunnen gebruiken, waaronder voor leeftijd.

Volgende versie
Thuiswinkel.org vraagt de markt en de overheid om de aanbevelingen op te pakken en input geven. Ondertussen werkt de belangenorganisatie de komende tijd aan een volgende versie van de position paper, samen met belanghebbenden.

U vindt het document van Thuiswinkel.org via onderstaande link (pdf).


Size: 532.8K bytes Modified: 2 June 2016, 13:12