Twinkle | Digital Commerce

8 redenen om productvideo’s in te zetten

2017-05-27
180101
  • 3:26

Online video is een populaire methode onder e-commerce spelers om concurrentievoordeel te behalen. Yaniv Axen, oprichter van videoproductiebedrijf SundaySky, geeft 8 redenen waarom iedere webwinkelier serieus over video zou moeten nadenken.
 
1. SEO
Geen gesprek over e-business is compleet zonder aandacht voor search engine optimization (SEO). Voor webwinkeliers is het immers van groot belang dat consumenten weten dat de shop bestaat én dat deze makkelijk te vinden is via organic search. En tegenwoordig hebben bedrijven die gebruikmaken van productvideo’s een voordeel op het gebied van SEO, aangezien Google waarde toekent aan deze video’s bij het rangschikken van de zoekmachineresultaten. De kans is dus groter om hoger in de zoekresultaten te verschijnen. Volgens Forrester Research heeft een video zelfs vijftig keer meer kans om weergegeven te worden op de eerste pagina met resultaten dan een gewone tekstpagina.

2. Hergebruik
Door de video’s op meerdere sites te plaatsen – waaronder YouTube, op dit moment de op één na grootste zoekmachine – kun je je bereik enorm vergroten. En buiten de traditionele kanalen is online video ook toe te passen via mobiele netwerken, tv’s en in-store schermen. Door de video’s op meerdere kanalen in te zetten, behoud je op kostenefficiënte wijze merkconsistentie en versterk je de bewustwording van het merk bij de consument.

3. Delen en doorsturen
Video’s worden veel vaker doorgestuurd en gedeeld dan tekstuele pagina’s. Zo krijgt een video op een social media-platform – bijvoorbeeld op Facebook – veelal meer aandacht dan statische tekst. Daarnaast resulteert het ook vaak in meer reacties, meer ‘Likes’ en meer verkeer naar de website van het bedrijf. Dit blijkt ook uit onderzoek door YouBrand, waaruit valt te concluderen dat foto’s en video’s op Facebook meer betrokkenheid en kliks opleveren dan enkel tekst en vragen.

4. Aandacht en interesse
Video biedt een vertrouwde user interface voor bezoekers. Wanneer video’s naar behoren zijn geproduceerd, wekken ze de aandacht van bezoekers. In plaats van de noodzaak tot navigeren, scrollen en klikken om toegang te krijgen tot meer informatie, is de video een one-stop-shop wat informatie betreft. Het kost minder energie dan het lezen van (veel) tekst en de gebruiker blijft geboeid totdat hij een call-to-action opvolgt.

5. Vertrouwen
Video biedt klanten een goed inzicht in een product waardoor eventuele aarzeling over de aankoop ervan wordt weggenomen. De gemoedsrust die de consument door middel van de video krijgt, is ook van invloed op zijn gevoel over het merk en de website in het algemeen. Op deze manier kun je dus vertrouwen en geloofwaardigheid opbouwen. Essentieel voor het winnen van marktaandeel, met name voor bedrijven die actief zijn in een mark met veel concurrenten.

6. Nieuwsbrieven
Videonieuwsbrieven hebben meer kans om de aandacht van de consument te trekken. Volgens schattingen is de open rate voor videonieuwsbrieven twee tot drie keer hoger dan op tekst gebaseerde nieuwsbrieven. En ook de videoboodschappen kun je personaliseren voor iedere ontvanger met geïndividualiseerde greetings, verwijzingen naar eerder gekochte items of aanbiedingen gebaseerd op shophistorie, locatie en segmentatie.

7. Personalisatie
Door het verbeteren van de klantervaring hebben veel onlineretailers de klantloyaliteit, conversiepercentages en gemiddelde prijs per order vergroot. Ook de kwaliteit van online personalisatie blijft stijgen en in veel gevallen zit het op gelijk niveau of overtreft het zelfs fysieke winkelervaringen. Ook dit is een belangrijke factor in het winnen van marktaandeel, aangezien de consument steeds vaker online winkelt maar nog steeds behoefte heeft aan een persoonlijke benadering en de sociale aspecten. Door middel van video kun je dit online ook bieden. Door nieuwe technologieën die gepersonaliseerde video’s on-the-fly creëren, kunnen e-tailers de kloof tussen live en virtuele ervaringen overbruggen.

8. Kosten
Online video’s zijn duidelijk van positieve invloed op verschillende vlakken. Maar is het haalbaar voor de meeste e-commerce spelers? Dankzij geautomatiseerde videoproductietechnologieën vandaagdedag, is het antwoord: ja.

Twee decennia geleden had de markt moeite om het arbeidsintensieve proces van websitebeheer te ondervangen. Tegenwoordig hoeven we nauwelijks na te denken over de stappen die nodig zijn voor het updaten of toevoegen van webcontent: afbeeldingen en teksten zijn nu gebaseerd op sjablonen, databasegedreven en makkelijk te hanteren.

Videoproductie beleeft een soortgelijke verandering. Terwijl veel website-eigenaren eerst te maken hadden met de beperkingen van handmatig geproduceerde video’s – met inbegrip van trage productietijden en exorbitante kosten – zijn de oplossingen van dit moment veelal automatisch, kosteneffectief en van hoge kwaliteit. Met relatief weinig menselijke tussenkomst kunnen online video’s concurrentievoordeel opleveren en ook een betere shopervaring voor de consument bieden.

Bron: Mashable.com