Online video is een populaire methode onder e-commerce spelers om concurrentievoordeel te behalen. Yaniv Axen, oprichter van videoproductiebedrijf SundaySky, geeft 8 redenen waarom iedere webwinkelier serieus over video zou moeten nadenken.
1. SEO
Geen gesprek over e-business is compleet zonder aandacht voor search engine optimization (SEO). Voor webwinkeliers is het immers van groot belang dat consumenten weten dat de shop bestaat én dat deze makkelijk te vinden is via organic search. En tegenwoordig hebben bedrijven die gebruikmaken van productvideo’s een voordeel op het gebied van SEO, aangezien Google waarde toekent aan deze video’s bij het rangschikken van de zoekmachineresultaten. De kans is dus groter om hoger in de zoekresultaten te verschijnen. Volgens Forrester Research heeft een video zelfs vijftig keer meer kans om weergegeven te worden op de eerste pagina met resultaten dan een gewone tekstpagina.
2. Hergebruik
Door de video’s op meerdere sites te plaatsen – waaronder YouTube, op dit moment de op één na grootste zoekmachine – kun je je bereik enorm vergroten. En buiten de traditionele kanalen is online video ook toe te passen via mobiele netwerken, tv’s en in-store schermen. Door de video’s op meerdere kanalen in te zetten, behoud je op kostenefficiënte wijze merkconsistentie en versterk je de bewustwording van het merk bij de consument.
3. Delen en doorsturen
Video’s worden veel vaker doorgestuurd en gedeeld dan tekstuele pagina’s. Zo krijgt een video op een social media-platform – bijvoorbeeld op Facebook – veelal meer aandacht dan statische tekst. Daarnaast resulteert het ook vaak in meer reacties, meer ‘Likes’ en meer verkeer naar de website van het bedrijf. Dit blijkt ook uit onderzoek door YouBrand, waaruit valt te concluderen dat foto’s en video’s op Facebook meer betrokkenheid en kliks opleveren dan enkel tekst en vragen.
4. Aandacht en interesse
Video biedt een vertrouwde user interface voor bezoekers. Wanneer video’s naar behoren zijn geproduceerd, wekken ze de aandacht van bezoekers. In plaats van de noodzaak tot navigeren, scrollen en klikken om toegang te krijgen tot meer informatie, is de video een one-stop-shop wat informatie betreft. Het kost minder energie dan het lezen van (veel) tekst en de gebruiker blijft geboeid totdat hij een call-to-action opvolgt.
5. Vertrouwen
Video biedt klanten een goed inzicht in een product waardoor eventuele aarzeling over de aankoop ervan wordt weggenomen. De gemoedsrust die de consument door middel van de video krijgt, is ook van invloed op zijn gevoel over het merk en de website in het algemeen. Op deze manier kun je dus vertrouwen en geloofwaardigheid opbouwen. Essentieel voor het winnen van marktaandeel, met name voor bedrijven die actief zijn in een mark met veel concurrenten.
6. Nieuwsbrieven
Videonieuwsbrieven hebben meer kans om de aandacht van de consument te trekken. Volgens schattingen is de open rate voor videonieuwsbrieven twee tot drie keer hoger dan op tekst gebaseerde nieuwsbrieven. En ook de videoboodschappen kun je personaliseren voor iedere ontvanger met geïndividualiseerde greetings, verwijzingen naar eerder gekochte items of aanbiedingen gebaseerd op shophistorie, locatie en segmentatie.
7. Personalisatie
Door het verbeteren van de klantervaring hebben veel onlineretailers de klantloyaliteit, conversiepercentages en gemiddelde prijs per order vergroot. Ook de kwaliteit van online personalisatie blijft stijgen en in veel gevallen zit het op gelijk niveau of overtreft het zelfs fysieke winkelervaringen. Ook dit is een belangrijke factor in het winnen van marktaandeel, aangezien de consument steeds vaker online winkelt maar nog steeds behoefte heeft aan een persoonlijke benadering en de sociale aspecten. Door middel van video kun je dit online ook bieden. Door nieuwe technologieën die gepersonaliseerde video’s on-the-fly creëren, kunnen e-tailers de kloof tussen live en virtuele ervaringen overbruggen.
8. Kosten
Online video’s zijn duidelijk van positieve invloed op verschillende vlakken. Maar is het haalbaar voor de meeste e-commerce spelers? Dankzij geautomatiseerde videoproductietechnologieën vandaagdedag, is het antwoord: ja.
Twee decennia geleden had de markt moeite om het arbeidsintensieve proces van websitebeheer te ondervangen. Tegenwoordig hoeven we nauwelijks na te denken over de stappen die nodig zijn voor het updaten of toevoegen van webcontent: afbeeldingen en teksten zijn nu gebaseerd op sjablonen, databasegedreven en makkelijk te hanteren.
Videoproductie beleeft een soortgelijke verandering. Terwijl veel website-eigenaren eerst te maken hadden met de beperkingen van handmatig geproduceerde video’s – met inbegrip van trage productietijden en exorbitante kosten – zijn de oplossingen van dit moment veelal automatisch, kosteneffectief en van hoge kwaliteit. Met relatief weinig menselijke tussenkomst kunnen online video’s concurrentievoordeel opleveren en ook een betere shopervaring voor de consument bieden.
Bron: Mashable.com
.1. Het onderzoek van Forrester is in de praktijk heel goed merkbaar. Google maar eens op een willekeurig onderwerp, dan zie je vaak dat de wiki resultaten op 1 staan, en heel snel daarna de resultaten van video's over dat onderwerp.
Doe de volgende test: Toets in het Google zoekveld maar eens 'winkelassistent', dan vind je onze video op de eerste pagina. Als je 'ecommerce' aan die zoekterm toevoegd staat onze video plotseling bovenaan. Dat kan dus ook met jouw video.
.2. Door de video op meerdere sharing sites te uploaden zorg je er voor dat je boodschap door andere doelgroepen kan worden bekeken. Vanuit die verschillende sites wordt er op de link van de video geklikt, wat weer helpt in de pageranking. ;-)
.4. In vrijwel ieder gesprek dat wij met een eigenaren of managers van een webshop hebben is dat de video kort moet zijn. Dat is slechts deels waar. Als je een video maakt van het niveau 'snack', dan is het handig om een korte video te maken want dan is deze 'hap, slik, weg'.
Als je een video maakt over een specifiek onderwerp waarin de twijfels en vragen die men kan hebben over dat onderwerp, worden besproken, dan is lengte geen issue. Size does matter. Kijk maar eens naar http://franchising-in-nederland.nl/. Daar zijn video's bij van 22 minuten, maar als het onderwep je aanspreekt... dan blijf je kijken en bekijk je zelfs de andere video's.
.5. Onderzoek toont ook aan dat het gebruik van video in een webshop kan bijdragen aan het terugdringen van het aantal retouren. De koper heeft geen plaatje gezien, maar het product in de juiste context. Retouren kunnen tot wel 25% afnemen. Tel uit je winst.
Zelfs bedrijven die geen specifieke webshop-functie hadden maar nog lekker retail bedreven, zagen dat de producten waarvan zij video's op de website hadden geplsstat, 6% beter verkochten.
.6. Videonieuwsbrieven zijn wat lastig te meten. Duidelijk is wel dat beslissers in de B2B in 76% van de gevallen een link van een video doorsturen, tegen slechts 9% die een link doorstuurt van een blog.
.7. Mensen kopen bij mensen. Je loopt in een winkel en je hebt een vraag over een product (omdat je dat wilt kopen) wat je daar ziet. Wat doe je? Je stelt die vraag aan een winkelassistent.
In een webshop zie je dat zelfde product, komt die zelfde vraag bij je op, maar is er niets of niemand die jouw vraag beantwoord.
Wat doe je?
KLIK. WEG.
Met een virtuele-winkelassistent-video los je dat probleem op (even reclame)
.8. Je hebt al een professioneel geproduceerde video voor 295,00. Het script is geschreven door ecommerce-scripts-schrijvers (woordpunten!), de video is professioneel belicht en opgenomen in een studio en het geluid is ook professioneel.
In principe kun je zelf een cameratje kopen en lekker klooien, en als zo'n type video helemaal past bij jouw webshop, dan is het een van de leukste manieren van tijdverdrijf.
Daarnaast moet je maar eens aan je accountant vragen welke financiële voordelen er zitten aan het uitbesteden van product-presentatie-video's door een (virtuele) winkelassistent. En de berekening is aan jou: hoeveel van artikel A moet ik verkopen om break-even te komen met deze uitgave en hoeveel zou ik er meer van verkopen? We zien dat je misschien van product-A niet meer verkoopt, maar dat de video van product-A juist de reden is waarom iemand jouw webshop bezoekt en ... de video van product D bekijkt en dat product koopt.
Het is net marketing. Gewoon zorgen dat je op andere manieren te vinden bent en (eenmaal 'binnen') de klant verleidt om de centjes bij jou uit te geven. Als je het zo bekijkt, lijkt e-Tail dan wel erg veel op retail. ;-)