Twinkle | Digital Commerce

Mysteryshopper bezoekt Sanitairwinkel.nl

2017-11-09
180101
  • 5:40

Jurgen Nijhuis, in het bezit van vele aliassen en alter ego’s, bezoekt voor Twinkle webwinkels. Streng, kritisch en rechtvaardig beoordeelt hij de shops op een flink aantal punten. Dit keer bracht hij een bezoek aan Sanitairwinkel.nl.

Tekst: Jurgen Nijhuis
____________________

Per onderwerp geef ik een waardering van:
- -         (slecht)
-           (matig)
+/-        (neutraal)
+          (goed)
++        (uitstekend)

Per hoofdonderwerp geef ik een gemiddelde van de subonderwerpen.
____________________       

Algemene eerste indruk Sanitairwinkel.nl -           
Mijn eerste indruk van de homepage is niet zo positief. Met de header en het menu is niets mis, die zijn duidelijk en informatief. Maar de rest van de pagina mist kracht, rust en duidelijkheid in vormgeving en inhoud. Er worden maar liefst vijf soorten kaders gebruikt, die allemaal net iets verschillen in opmaak, er zit te weinig visuele structuur en pit in de opmaak en de indeling is te vol en te druk. Ik zou aanraden de vormgeving te versimpelen en krachtiger te maken, en de getoonde inhoud te verminderen en beter te structureren.

Aanbieder +
Contact en bereikbaarheid ++

Kijk, zo hoort dat! Alle contactinformatie helder op een rijtje. Dat ligt weliswaar erg voor de hand voor een contactpagina, maar je ziet vaak dat - zelfs grote en bekende - webwinkels hier om de een of andere reden moeite mee hebben. Sanitairwinkel.nl doet het prima; door de informatie niet alleen op de contactpagina te vermelden, maar ook nog eens op diverse servicepagina's.

De testmail die ik stuurde, werd binnen een paar uur beantwoord. Dat komt helemaal overeen met de mededeling op de site dat mailtjes zo snel mogelijk en in elk geval dezelfde dag nog worden beantwoord. Prima service.

Algemene voorwaarden en garanties +/-
Als lid van Thuiswinkel.org hanteert Sanitairwinkel.nl als basis de voorwaarden van Thuiswinkel.org, die helaas niet uitblinken in toegankelijk taalgebruik, maar voor de meeste mensen wel begrijpelijk zullen zijn. Ik neem aan dat ze inhoudelijk ook goed in elkaar steken.

De webwinkel gebruikt daarnaast aanvullende voorwaarden, die deels inderdaad aanvullend zijn, maar ook als vervanging dienen voor de Thuiswinkel.org-voorwaarden. Sanitairwinkel.nl heeft namelijk ook twee fysieke winkels en aankopen die daar geschieden, vallen natuurlijk niet onder de Wet koop op afstand. Wat er dan wél geldt is onduidelijk. Misschien alleen de vrij summiere aanvullende voorwaarden zelf? Overigens bevatten de aanvullende voorwaarden nogal wat taalfouten.

Privacyreglement ++
Het privacyreglement van Sanitairwinkel.nl is duidelijk en volledig. Niets op aan te merken!

Website +
Vormgeving +

Wat ik over de homepage heb gemeld, geldt wat minder voor de site als geheel. Uiteraard zijn dezelfde vlakke blauwgrijstinten gebruikt, maar het beeld oogt rustiger doordat er minder verscheidenheid is in visuele elementen. Punt blijft dat ik de blauwgrijstinten als steunkleuren op deze site niet altijd even geslaagd vind. Dat heeft te maken met het feit dat verreweg de meeste productfoto's in dezelfde tinten zijn uitgevoerd. Hierdoor krijg je dus een overmaat aan blauwgrijs op je netvlies en dat oogt nogal saai, zeker als er weinig visuele elementen zijn die er wél uitspringen. Je ziet dat pagina's met foto's met donkerdere kleuren de hele pagina prettiger maken om te zien.

Om het beeld aan de andere kant wat minder druk te maken, zou ik zelf in de productoverzichten de randjes om de artikelkaders weglaten. De achtergrond is namelijk onderscheidend genoeg. Vervolgens zouden de artikelkopjes net zoals op de artikelpagina's donkerblauw kunnen worden, in plaats van grijs. Met dergelijke eenvoudige ingrepen kan de 'smoel' van de site worden verbeterd.

Nu wil ik zeker niet dat deze kritiekpuntjes te zwaar overkomen, want de site is over het algemeen in alle opzichten verzorgd vormgegeven en oogt daardoor prettig. Er wordt veel informatie gecommuniceerd, niet alleen teksten en productinfo, maar ook over klantenservice, winkels, openingstijden en dergelijke. Als je zo veel wilt communiceren, dan kan het niet anders dan dat het volle pagina's oplevert.

Zoeken en selecteren ++
Webwinkels met een groot aanbod hebben veel baat bij krachtige zoek- en filtermogelijkheden. Gelukkig scoort Sanitairwinkel.nl erg goed op dit punt, afgezien van de zoekfunctie die vrij eenvoudig is. Deze ondersteunt namelijk alleen hele, bestaande woorden. Zoek je op delen van woorden, dan vindt de site geen resultaten en geeft het evenmin suggesties. Wel wordt er in dat geval een geautomatiseerd antwoord vertoond waarbij het zoekwoord wordt ingepast. Flauwe input levert even flauwe antwoordpagina's op. Leuk voor een melig pauzemomentje! Maar als zoekfunctie is de bruikbaarheid dus beperkt.

Aan de andere kant zijn er gelukkig talloze manieren om snel te navigeren naar het benodigde artikel of de gewenste categorie. Daarbij kun je de resultaten op allerlei manieren filteren en sorteren: op (sub)subcategorie, prijs (handig prijsbereikschuifje!), merk, levertijd, voorraad, populariteit en vaak ook nog afmetingen. Heb je daar nog niet genoeg aan, dan is er ook nog een tag cloud met zoekwoorden. Kortom: uitstekend voor elkaar! Heel klein kritiekpuntje: de icoon voor het verwijderen van filterwoorden is groen, terwijl rood meer voor de hand zou liggen.

Techniek ++
Hier kan ik kort over zijn: de techniek van de site werkt - voor zover ik heb gemerkt - vlekkeloos.

Gebruiksvriendelijkheid ++

Ik vind Sanitairwinkel.nl een gebruiksvriendelijke webwinkel. De opzet is conventioneel, de techniek werkt goed, de site- en menu-indeling zitten logisch in elkaar en de filtermogelijkheden zijn krachtig en toch gemakkelijk in gebruik.

Teksten en informatievoorziening +/-
Tekstueel doet de webwinkel het minder goed. Er staan nogal wat taalfouten in de teksten, met name d/t- en spatiefouten. Ook is het taalgebruik van matige tot gemiddelde kwaliteit. Deze typefouten die op Sanitairwinkel.nl voorkomen zijn gewoon slordig. Er is kennelijk geen professionele redacteur aan het werk geweest. Jammer, dit doet afbreuk aan het kwaliteitsimago. De informatievoorziening is daarentegen wel goed op orde. Over alle belangrijke en nuttige zaken verstrekt de webshop informatie, met name op de klantenservicepagina's.

E-commerce +           
Informatievoorziening en gebruiksvriendelijkheid bestelproces ++

Het bestelproces wordt kort, maar duidelijk genoeg toegelicht in de servicesectie, evenals de beschikbare betaalmogelijkheden. Op de productpagina's staat in het kader met de prijs ook andere relevante informatie, denk aan een eventuele korting, beschikbaarheid, levertijd, het feit dat het een prijs inclusief btw betreft en de verzendkosten. Het bestellen zelf verliep soepel en volgens de bekende patronen.

Betaalopties +

Bij Sanitairwinkel.nl kun je betalen via iDeal, rembours of door vooraf over te maken. De betaalmethodes PayPal en creditcard ontbreken in het rijtje.

Veiligheid bestelproces ++

Het orderproces verloopt vanaf het invullen van de persoonlijke gegevens in een beveiligde setting. Goed geregeld.

Afwikkeling testorder +

Mijn testbestelling verliep op zich goed. Ik kreeg maar liefst vier e-mails over de voortgang, waarvan echter twee technisch niet goed waren. Er stond allerlei html-code in plaats van leesbare tekst en vormgeving. Ik weet niet of het een probleem van Sanitairwinkel.nl is of een tijdelijke, toevallige storing ergens onderweg? Gelukkig was de inhoud van de mail nog net te destilleren uit de 'codebrei'. Helaas duurde de levering wat langer dan verwacht, dus ik had het proefartikel nog niet ontvangen op het moment van schrijven.

Conclusie +

Sanitairwinkel.nl is al met al een goede webwinkel. De indeling is duidelijk, waardoor de navigatie geen problemen oplevert. De filter- en sorteeropties zijn krachtig zodat je zelfs met een grote catalogus als deze goed uit de voeten kunt. De vormgeving is goed en prettig, hoewel ik wel wat aanpassingen zou willen aanbevelen. Alles werkt lekker in technisch opzicht en de informatievoorziening is goed. Nu alleen nog even een redacteur naar de teksten laten kijken.

Dit is de uitgebreide versie van een artikel dat eerder verscheen in Twinkle 6-2011.