Twinkle | Digital Commerce

financier je webshop

2017-05-26
276183
  • 1:19

Je hebt een gouden e-commerce idee, maar je moet flink investeren in marketing, een shop en/of voorraad. Helaas heb je die centen niet liggen. Wat nu?Natuurlijk zoek je geld via de normale kanalen:

  • Je kijkt eens vriendelijk naar vrienden, familie en bekenden;
  • Je gaat naar een bank;
  • Je probeert een gunstig microkrediet te krijgen;
  • Natuurlijk probeer je ook subsidies te vinden;
  • Of je zoekt een informal investor.

Maar sinds kort is er in Nederland een nieuwe financieringsmogelijkheid: financiering door the crowd.

Wat is crowdfunding?
Bij crowdfunding is niet een bank of een investeerder de geldschieter, maar een verzameling van enkele tot honderden microfinanciers. Via Symbid, een online crowdfunding portaal, maak je je plannen bekend en probeer je die investeerders te overtuigen.

Overtuigde investeerders storten een bedrag op een derdenrekening van het portaal, en kopen een participatie. Ze kunnen al vanaf 20 euro mee investeren. Als het volledige doelbedrag gehaald is, wordt er een coöperatie opgezet die investeert in jouw onderneming. Je betaalt het crowdfundingportaal een succesfee van 5 procent.

Wordt dit wel succesvol?
Allereerst hangt jouw succes natuurlijk af van jouw idee en de presentatie daarvan. Geen goed plan? Geen goed verhaal? Geen aantrekkelijk voorstel voor financiers? Dan geen geld.

Daarnaast is het succes van crowdfunding afhankelijk van de hoeveelheid potentiele investeerders die je treft. In het buitenland zijn er al best succesvolle voorbeelden, maar in Nederland is crowdfunding nog een redelijk nieuw fenomeen. Naar mijn mening is het dan ook slim dat Symbid met uitgevers als Sprout samenwerkt om de financieringswijze bekendheid te geven.

Ik ben benieuwd naar de eerste e-commerce presentaties op het netwerk!