Twinkle | Digital Commerce

3D printing en gevolgen voor webshops

2017-05-27
180101

Binnenkort wordt 3D printing gemeengoed. Daarmee ontstaat een wereld waarin niet alles meer in massa wordt geproduceerd. Iedereen kan zich ontwerper noemen en zijn eigen producten maken in steen, metaal, plastic of glas. Dit zal grote gevolgen hebben voor de e-commerce wereld.

Webshops zijn bij uitstek in staat om consumenten de mogelijkheid te bieden zelf producten te maken en te verkopen.

Tekst: Geert-Jan Smits

Het begon allemaal met de democratisering van de journalistiek. Ook wel burgerjournalistiek genoemd. Tegenwoordig kan iedereen bloggen en zijn eigen digitale magazine maken en onderhouden. Soms voor een publiek van vijf personen, soms voor een miljoenenpubliek. De kern is dat journalistiek niet alleen is voorbehouden aan de elite, aan de journalist. Toen kwam Big Brother in 1999 voor het eerst op de Nederlandse televisie. Uitgezonden door Veronica. Het basisconcept was eenvoudig: je sluit een aantal onbekende personen voor enkele maanden op in een speciaal gebouwd huis. Het werd een mediahype. De reality soap was geboren, en het bekende Nederlanderschap kwam binnen bereik van iedere Nederlander. Met de opkomst van YouTube en live streaming kunnen we nu onze eigen (reality)film maken. Elke mobiele telefoon is tegenwoordig een ‘production unit’ geworden, ofwel een filmcamera. De gewone Nederlander kan wereldberoemd producent worden. En de nieuwste trend? Democratisering van de maakindustrie. Binnenkort kan iedereen zich beroemd ontwerper wanen en zijn eigen stoel, tafel of armband produceren. Het toverwoord is 3D printing.

Van Nederlandse bodem
Laat nu net een Nederlandse Philips spin-off voorop lopen in de wereld van 3D printing. Shapeways is in 2008 gestart binnen de Philips incubator te Eindhoven. Na een investering van twee Venture Capital-firms verplaatste het hoofdkantoor naar New York. Philips is nog steeds aandeelhouder. De productie, logistiek en klantenservice zijn nog altijd gevestigd in Nederland. Gelukkig maar.

Shapeways heeft al meer dan dertienduizend files ontvangen en print maandelijks meer dan zeventienduizend individuele items. En dat aantal is snel groeiende. Bij Shapeways kun je producten maken, kopen en ook online verkopen. In een range van polymeren, staal, glas en ceramiek. Je kunt een eigen winkel ontwikkelen waar je je eigen ontworpen producten verkoopt. Sommige shopeigenaren verdienen wekelijks meer dan 6000 dollar, aldus Duann Scott, Communications Manager van Shapeways. Concurrenten van Shapeways zijn er natuurlijk ook al: Ponoko uit Nieuw-Zeeland en Sculpteo uit Frankrijk. Beide partijen bieden de mogelijkheid tot persoonlijke fabricage en de optie om te kopen en/of te verkopen.

Omarmen
Een aantal zaken komt nu samen die ervoor zorgen dat 3D printing mainstream gaat worden. Allereerst wordt 3D printing steeds vaker gebruikt door productontwerpers, kledingontwerpers, juweliers en kunstenaars. Daarnaast beginnen 3D geprinte producten te concurreren met massa geproduceerde producten, met hun kortere levertijden en lagere voorraden voor de retailer (en dus minder overschotten). En ten slotte worden momenteel onlinetools ontwikkeld die het voor ‘de gewone consument’ zonder CAD vaardigheden (computer-aided design) mogelijk maakt om gepersonaliseerde producten te maken. Met de komst van meer en meer gratis 3D software en kinderen die op school leren over 3D modellering, zal de volgende generatie 3D printing als van nature omarmen.

Gevolgen voor webshops
De gevolgen voor webshops zijn groot. In de toekomst zal elke webshop zijn eigen 3D printer bezitten. Zo kunnen webwinkels bezoekers in staat stellen (zodra de software gebruiksvriendelijk is geworden) om hun eigen producten te maken. Dit heeft gevolgen voor:

  • De voorraden: producten op voorraad houden is verleden tijd, alles is ‘built to order’. Dit zal een positieve uitwerking hebben op het cashmanagement van de webshop.
  • De levertijden: deze worden uiterst betrouwbaar. Je hebt de productie zelf in handen en bent niet afhankelijk van (onbetrouwbare) producenten uit Verweggistan.
  • Vervoer: de vervoerskosten zijn lager. Je kunt nu alles lokaal produceren en lokaal verkopen.
  • Productiekosten: deze gaan omlaag. De stukprijs voor een, tien of honderd is exact hetzelfde. Voorinvesteringen in mallen zijn niet meer nodig

Conclusie
De materialen, software en machines die bij 3D printing komen kijken worden beter, sneller en goedkoper. En de softwaretools die nodig zijn voor het maken van 3D objecten worden eenvoudiger en slimmer. Het potentieel van 3D printing neemt snel toe, en de barrière om ermee te starten wordt rap minder. Er komt een periode aan waarin massaproductie en productie in lagelonenlanden meer en meer naar de achtergrond verdwijnen. Waarin we unieke, eigen producten kunnen maken. Een tijdperk om naar uit te kijken.

Geert-Jan Smits is oprichter en partner van internetadviesbureau Jungle Minds en directeur van Flinders.nl.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 6-2011.Gerelateerde artikelen: