Twinkle | Digital Commerce

Ik word ambassadeur voor de thuislevering

2017-11-11
180101

De Amsterdamse binnenstad gaat de komende acht jaar volledig op de schop. De gemeente verbouwt het Stationsplein en de Prins Hendrikkade, er komt een stadslus met een-richtingsverkeer en grote delen worden autovrij.

Er liggen mooie, en dikke, plannen met geweldige impressies van hoe mooi het allemaal gaat worden. Daar hadden we die inmiddels tienjarige bouwput voor onze deur wel voor over.

De vele ondernemers, winkels, horecabedrijven en toeristen delen de binnenstad met meer dan tachtigduizend Amsterdammers. Bewoners die graag bestellen bij Albert.nl, de Culinaire Versmarkt, Nespresso, Wehkamp of Bol.com. En dat doen ze al snel meer dan een half miljoen keer per jaar op die binnenstedelijke postzegel. Hoe moet dat straks? Er lijkt in de Amsterdamse plannen nog nauwelijks nagedacht te zijn over de thuislevering bij de binnenstadbewoners.

Mooie plannen
De gemeente Amsterdam geeft iedereen ruim van tevoren de kans om de plannen in te zien en suggesties te doen. Wij klagen over de bomen die ze voor ons huis willen planten en over nog zo wat klein lokaal leed als de kleur van de nieuwe stoeptegels en de vormgeving van de fietsenrekken.

Opkomen voor belangen
De Kamer van Koophandel, MKB Nederland, Amsterdam City en Horeca Nederland komen op voor de belangen van hun leden. Die willen allemaal goed bereikbaar zijn voor de kleertjes, de verse vis, de consumenten en de bierstroom. Maar, niemand komt op voor de belangen van de honderden webwinkels die tachtigduizend consumenten (en even zoveel kleine ondernemers) moeten bedienen in Amsterdam.

Laden en lossen?
Er zijn in de Amsterdamse plannen geen laad- en losvoorzieningen voorzien voor de levering van webwinkels. Niet duidelijk is hoe nu het goederenverkeer voor ondernemers en bewoners gaat lopen. Er zijn nu al knelpunten in de bevoorrading. Die knelpunten worden nijpender, omdat de bestaande laad- en losmogelijkheden volledig verdwijnen in de plannen en er toch steeds meer bezorging door webwinkels plaatsvindt. Dat is niet handig.

Ambassadeur
Ik wil wel Ambassadeur voor de Thuislevering worden. Ik ga met de thuiswinkelorganisaties en pakjesleveranciers naar lokale overheden om te praten over het belang van een goede, duurzame en veilige, thuislevering en wat ze daarvoor moeten doen. En ik laat mij inspireren door uitstekende buitenlandse voorbeelden. Ik ga gemeenten het bedrijfsleven mobiliseren om actief bij te dragen aan een aantal succesvolle voorbeeldprojecten.

Nu alleen nog een potje met geld vinden voor mijn riante salaris, kantoor aan een van de Amsterdamse grachten en keurige dienstauto met chauffeur …

At your service!