Twinkle | Digital Commerce

Twinkle100 goed voor ruim 5,5 miljard euro webomzet

2017-05-27
181101
 • [nieuws]
 • 1:57

De honderd grootste webwinkeliers van Nederland zijn opnieuw gebundeld in de Twinkle100. Ze boekten afgelopen jaar een online-omzet van 5.571.416.000 euro, dik 10 procent meer dan vorig jaar. Na Transavia.com en Thomas Cook voert RFS Holland Holding de derde editie van de ranglijst aan.

De Twinkle100 werd zojuist gepresenteerd tijdens een exclusieve party voor genodigden. De uitgave biedt gedetailleerde informatie over onder meer consumentenomzet (2009), bezoekersaantallen, toeleveranciers, betaalmethoden en keurmerken van Neerlands grootste online-verkopers. De redactie van Twinkle heeft de top 100 in kaart gebracht met behulp van diverse bronnen, zoals de door de bedrijven zelf ingevulde enquête, jaarrekeningen, databases met bedrijfsinformatie en brancheonderzoeken.

Kijkje in de keuken
Over de totstandkoming van de Twinkle100 zegt Twinkle-hoofdredacteur Marieke Verdonk: ‘We zijn er met deze derde editie in geslaagd de kwaliteit van de lijst opnieuw te verbeteren. Steeds meer bedrijven schatten de Twinkle100 op waarde en werken graag mee aan ons onderzoek. Dat maakt het voor ons als redactie ook steeds interessanter, want we krijgen op deze wijze een boeiend kijkje in de keuken van de top in e-commerce in Nederland.’

RFS Holland Holding
Lijstaanvoerder RFS Holland Holding is het moederbedrijf van Wehkamp.nl. Het grootste online-warenhuis van Nederland mocht in 2009 een half miljoen nieuwe klanten verwelkomen. RFS Holland Holding kreeg vorig jaar een meerderheid van Create2Fit in handen. Het bedrijf achter onder meer Plasma-discounter.nl en Barbecueshop.nl bezette vorig jaar nog een 61e plek in de Twinkle100, met een omzet van 20 miljoen euro in 2008. Behalve de omzet van Create2Fit is ook die van de financiële dienstverlener Lacent meegenomen in de omzet van RFS Holland Holding.

Reisbranche
Hoewel het voor het eerst geen reisorganisatie is die de Twinkle100 aanvoert, is de reisbranche opnieuw bijzonder goed vertegenwoordigd op de lijst. Bij de 100 namen zitten 36 reisorganisaties, waarvan 7 in de top 10.

De top 10 van de Twinkle100 is deze editie (2009 hier, 2008 daar) gezamenlijk goed voor ruim 2,3 miljard euro omzet. De koplopers op een rij:

 1. RFS Holland Holding
 2. Sundio Group
 3. Bol.com
 4. KLM
 5. TUI
 6. Thomas Cook
 7. Transavia.com
 8. OAD
 9. Cheaptickets.nl
 10. Dell

In de Twinkle100 zijn aparte lijsten opgenomen met de best verkopende online-retailers, reisorganisaties en multichannel-ketens.

De complete Twinkle100, vol met gedetailleerde informatie over omzetten, bezoekersaantallen, toeleveranciers, betaalmethoden en keurmerken van Nederlands best verkopende webwinkeliers, is hier te bestellen.

Twinkle-abonnees krijgen de Twinkle100 begin volgende week op de mat.