Twinkle | Digital Commerce

Brussel ziet heil in Europees webwinkelkeurmerk

2017-11-11
489443
  • 1:14

Het Europees Parlement steunt een voorstel voor een Europees ‘trust-mark’ voor webwinkeliers. Het is bedoeld voor webwinkeliers die over de grens willen verkopen. Een keurmerk zou het consumentenvertrouwen en daarmee cross border shopping kunnen bevorderen.

Het voorstel van europarlementariër Pablo Arias Echeverría werd met een aantal andere voorstellen begin juni al goedgekeurd door de commissie voor interne markt en consumentenbescherming. Nu heeft ook het Europees Parlement de voorstellen van de Spanjaard gesteund, hoewel dat de Europese Commisse nog niet tot actie dwingt.

Rol voor bestaande keurmerken
Het nieuwe keurmerk zou moeten berusten op Europees recht. De supervisie zou volgens de Europarlementariërs moeten liggen in de handen van de Europese Commissie. ‘Maar het zou geïmplementeerd moeten worden samen met bestaande keurmerken in de lidstaten en geruggensteund door de bestaande handhavingsmechanismen op nationaal niveau’, aldus de samenvatting in de persverklaring van vanmiddag.

Europees meldpunt
Cross border shopping, shoppen bij een webwinkel uit een ander EU-land, komt maar mondjesmaat op gang. Het onderwerp staat hoog op de digitale agenda van eurocommissaris Neelie Kroes, die in Twinkle sprak over de komst van een Europees meldpunt voor webwinkelgeschillen. Het complete interview met Neelie Kroes vindt u hier.

Pijnpunt
Overigens vindt de Europese Commissie dat het online-verkoopkanaal, het crossborder element nog daargelaten, überhaupt maar traag groeit. E-commerce wordt in een recent rapport bestempeld als een van de pijnpunten in de huidige Europese retailmarkt.