Twinkle | Digital Commerce

Vivendo: gratis software zonder garantie

2017-05-27
180101
  • 1:17

Vivendo is sinds gisteren definitief in handen gekomen van iMerge. Martijn Hoogeveen, CEO van de nieuwe eigenaar, laat weten dat leveranciersrelaties niet zijn overgenomen en dat Vivendo geen garantie meer biedt op softwaredownloads. Die worden gratis.

Het faillissement van Vivendo was onder andere te wijten aan de gebrekkige sofwarekoppelingen die het bedrijf door subcontractors in het buitenland liet ontwikkelen. Klanten klaagden daarover, maar ontvingen geen support, volgens oud Vivendo-directeur Rob van Straten omdat dat niet bij de prijs was inbegrepen. De negatieve aandacht op weblogs die volgde kwam het bedrijf duur te staan.

Risico’s uitgesloten
IMerge, bekend als investeerder in ICEshop, ICEcat en webwinkel Futurumshop.nl, heeft bij de overname van Vivendo’s assets expliciet een aantal risico’s uitgesloten. Zo neemt het bedrijf geen bestaande leveranciersrelaties over. Vivendo blijft, door een deal met Varien, wel Magento Enterprise-partner.

Gratis open source
IMerge gaat verder geen geld vragen voor softwaredownloads. Hoogeveen: ‘We bieden software liever als gratis open source aan, want de supportkosten wegen niet tegen de verwachte opbrengsten op.’ Het betekent dat het doorgestarte Vivendo geen garanties biedt op de gedownloade software.

Contracten laten ontbinden
Tenslotte heeft iMerge kritisch gekeken naar het ‘onder handen werk’, dat lang niet allemaal wordt overgenomen volgens Hoogeveen: ‘We vonden het in veel gevallen beter om onrealistische contracten te laten ontbinden door de curator zodat we met een schone lei verder kunnen gaan met bestaande klanten en hun lopende projecten.’

Vivendo moet op termijn een zelfstandige dochter van iMerge worden.