Twinkle | Digital Commerce

Journalist wordt webwinkelier - slot

2017-05-27
180101

Bart Nagel, al enkele jaren als freelance journalist aan Twinkle verbonden, sprong vorig jaar in het diepe. Hij wilde een webshop beginnen. In Twinkle deed hij verslag van zijn vorderingen, maar in deze laatste aflevering zegt hij zijn plan voor een webshop gedag.

Tekst: Bart Nagel

Ik heb afscheid genomen van mijn webshop in wording. ‘Lerentassies.com’ is niet meer, nog voordat het ooit iets is geweest. Dit heeft allerlei redenen, maar de hoofdreden is dat ik erachter ben gekomen dat een webwinkel openen niet iets is wat je er even bij doet. In de kern was dat juist de bedoeling. Dit project is altijd meer een journalistiek experiment voor mij geweest dan een hoofdactiviteit. Maar dus wel een experiment waar ik veel te licht over dacht in het begin. Met de instelling ‘dat doen we wel ff’ begon ik eraan. Gaandeweg kwam ik erachter dat het veel meer is dan een website’je in elkaar draaien.

De reden
Wat mij vooral is tegengevallen, is het verkrijgen van een abonnement bij een payment provider. Nu heeft dat veel met mijn specifieke situatie te maken: woonachtig in Canada, freelance ondernemer en geen bedrijfsregistratie in Nederland. Daarom kon ik mij niet zomaar aansluiten bij bijvoorbeeld Buckaroo. Ten eerste moet je bedrijf een KvK-nummer hebben. Dat heb ik dus niet. Mijn bedrijf is in Canada geregistreerd en niet in Nederland. Een alternatief was een registratienummer van een Ltd., de Noord-Amerikaanse versie van een bv. Maar ook dat heb ik niet. Dat doe je nu eenmaal niet als kleine zelfstandige. Dus was ik aangewezen op een Canadese payment provider. Ik dacht die gevonden te hebben in PSiGate. Het aanmeldingsformulier werd meerdere malen op een neer gestuurd over - in mijn ogen - futiliteiten. Toen ik het helemaal zat was en begon te beseffen dat dit project mij meer frustreerde dan inspireerde, bleek ook nog dat deze payment provider niet wordt ondersteund door Mijnwinkel.nl. Dat had ik veel eerder moeten checken, dat had mij een hoop tijd en energie gescheeld.

Eventuele optie
Al met al is het wel een leerzaam traject geweest. Daarbij heb ik vooral veel opgestoken van Durk Jan de Bruin van Mijnwinkel.nl. Zijn inzichten en handreikingen hebben mij steeds de goede weg gewezen en veel stof tot denken gegeven. Ook nu ik besloot te stoppen, kwam hij nog met oplossingen en opperde een andere internationale payment provider waarmee op korte termijn een koppeling wordt gerealiseerd. Het aanbod is verleidelijk omdat het een opening biedt om alsnog een webshop te openen. Maar ik ben ervan overtuigd dat online-retail een echt vak is. En zeker geen klusje voor erbij.

Eenmaal, andermaal…
Rest me nog één ding; ik wil dit platform nog eenmaal gebruiken voor retailactiviteiten. Hierbij gooi ik de door mij geclaimde url’s in de verkoop. Dat zijn illustere namen als Onlineleatherbags.com, Iwantabag.com en de werknaam Lerentassies.com. De veiling is geopend!

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 1-2010.

De eerdere webwinkelervaringen van Bart Nagel kunt u, steeds onder de naam 'Journalist wordt webwinkelier', hier vinden.