Twinkle | Digital Commerce

Wetsvoorstel EU bedreiging voor webwinkels

2017-05-26
180101
  • 1:29

Een wetsvoorstel van de Europese Commissie (EC) dreigt webwinkeliers fors te benadelen. Volgens een wetsvoorstel van de EC mogen fabrikanten weigeren hun producten te verkopen aan webwinkels zonder fysieke vestiging.

Door: Wijnand Jongen

Het voorstel komt voort uit de lobby van de luxegoederenindustrie onder leiding van Karl Lagerfeld. Maar wat is een luxegoed? Het wetsvoorstel vormt dan ook een bedreiging voor alle webwinkels!

Het wetsvoorstel is protectionistisch en werkt dus marktverstorend. Het beperkt de concurrentie, evenals de keuzevrijheid van consumenten. Bestaande machtsverhoudingen worden door het wetsvoorstel vastgelegd en daarmee ook de macht van fabrikanten om (vaste) prijzen te hanteren naar consumenten. Dit kan niet de bedoeling zijn van de Europese Commissie in het streven naar een interne open Europese markt.

Investeren
De maatregel is volgens de EC bedoeld om fysieke winkeliers te beschermen tegen concurrenten die online dezelfde producten verkopen tegen lagere prijzen. De webwinkeliers zouden door hun fysieke afwezigheid minder investeren in het merk en, doordat ze geen kosten maken aan een fysieke winkel en personeel, lagere prijzen kunnen hanteren.

Stenen tijdperk
Da's natuurlijk een redenering uit  het stenen tijdperk. Webwinkeliers moeten net zo goed investeren in het opzetten en doorontwikkelen van hun webshop, de opleiding en kennis van hun personeel en het vergroten van de naamsbekendheid van de webshop en het productaanbod dat zij voeren. Daar komen voor veel van hen ook nog investeringen bij, zoals in de vindbaarheid van hun website.

Krachtig geluid
Het wetsvoorstel komt zoals gezegd voort uit de lobby van de luxegoederen industrie onder leiding van Karl Lagerfeld, die vorig jaar daartoe nog eurocommissaris Neelie Kroes voor zich probeerde te winnen. Maar wat is een luxe goed? Het wetsvoorstel kan derhalve verstrekkende gevolgen hebben voor alle webwinkels. Reden genoeg zowel vanuit Nederland als in Europees verband een krachtig geluid te laten horen.