Twinkle | Digital Commerce

'Eén op drie Europeanen verkoopt online'

2017-05-27
174130
  • [nieuws]
  • 1:02

Van de Europese internetgebruikers verkocht 32 procent in een jaar tijd iets via het internet. Een op de zeven online-Europeanen sleet er zelfs vier producten of meer tussen zomer 2008 en zomer 2009.

Dat stelt InSites Consulting in zijn MC DC-rapport. Het bureau vroeg, in samenwerking met IAB Europe, ruim dertigduizend internetgebruikers uit zestien Europese landen naar hun online-gedrag en voerde daarnaast een kwalitatief onderzoek uit.

InSites, dat delen van het rapport (ad 4.000 euro) gratis op zijn site beschikbaar stelt, bevestigt de aanname dat Zuid-Europeanen minder actief zijn als online-verkoper dan Noord-Europeanen.

P2P-economie
De consultants spreken van een P2P-economie (peer-to-peer), wat uitdrukt dat consumenten vooral veel met elkaar zaken doen op internet. Dat zullen ze volgens InSites ook blijven doen, op handeslsites, maar ook via online-communities, chatrooms en discussiefora.

B2c en c2c
In ons land geven de b2c- en c2c-omzetten op internet de laatste jaren niet veel op elkaar toe: de consumentenbestedingen in webwinkels liggen ongeveer op het niveau van wat op online-marktplaatsen wordt verhandeld. Uit de statistieken van InSites blijkt dat Nederlanders (44 procent) na de Britten (45 procent) het vaakst een online-aankoop deden bij een andere internetgebruiker.