Twinkle | Digital Commerce

West-Europa domineert e-commerce branche

2017-05-27
180101
  • 1:30

Westelijk gelegen landen lopen binnen Europa voorop met online-verkoop. Groot-Brittannië heeft de meest volwassen markt, maar ook de e-tailmarkt in Duitsland en Frankrijk groeit gestaag. Volgens adviesgroep Collins Stewart zal de West-Europese dominantie in ieder geval tot 2012 aanhouden.

‘Het aantal online-kopers en verkopers in West-Europa blijft toenemen’, zegt Karin von Abrams, senior analist bij eMarketer en schrijver van het nieuwe rapport Retail E-commerce in Western Europe. ‘Maar er zijn essentiële verschillen tussen de landen.'Deze verschillen zijn voornamelijk het resultaat van een aanhoudend onderscheid in infrastructuur en koopgedrag tussen de noordelijke en zuidelijke landen. Zo is de online-omzet in Frankrijk en Duitsland, net als de e-commerce activiteit van de gemiddelde inwoner, hoger dan in Italië en Spanje. Daar tekent internet nog steeds maar voor een fractie van de totale retailomzet. In Duitsland bijvoorbeeld zijn de online-aankopen goed voor 6,9 procent van de totale retailhandel (in 2009), terwijl de webverkoop in Italië maar 0,8 procent van het totaal beslaat.

‘De huidige economische recessie heeft dit verschil nog groter gemaakt’, zegt Von Abrams. ‘De e-commerce business liep voor de recessie al goed in landen als Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Maar doordat prijsbewuste kopers zich daar in steeds grotere getale online begaven om producten en prijzen te vergelijken en kortingen te pakken, werd dit gat nog groter’.Webwinkeliers kunnen hun omzetten verhogen door hun verkoop uit te breiden naar de kleinere e-commerce landen. Een goede mogelijkheid zou Spanje zijn, waar het totale aantal online-verkopers relatief laag is. Maar waar, volgens InSites Consulting, tussen juli 2008 en juli 2009 wel ongeveer tweederde van de internetgebruikers iets op het web heeft gekocht.

Het hele rapport ‘Retail E-commerce in Western Europe’ kunt u hier downloaden.

Bron: Emarketer.com