Twinkle | Digital Commerce

CvdM beboet Selexyz om affiliatepraktijken

2017-08-03
170131
  • [nieuws]
  • 1:10

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft een boete van 2.500,- euro opgelegd aan Selexyz. Door toedoen van een affiliate overtrad de boekhandelsketen de Wet op de vaste boekenprijs op zijn website.

Volgens de wet mag een boekhandel noch direct noch indirect korting geven op boeken.

Zinn Internet Services, een affiliate uit het netwerk van Daisycon, biedt klanten korting in ruil voor spaarpunten opcashback-site Zinngeld.nl. De punten konden tot voor kort onder meer worden verzameld door aankopen te doen opSelexyz.nlen de opgeheven zustersite Studieboeken.nl. Daardoor was indirect sprake van korting op de boeken.

Aansprakelijk
Opvallend is dat het CvdM oordeelt dat niet de affiliate of het netwerk, maar Selexyz zelf aansprakelijk is voor de ongeoorloofde korting.

Uit de sanctiebeschikking: 'Selexyz heeft als verkoper de verantwoordelijkheid de vaste boekenprijs toe te passen. Het aangaan van een affiliateovereenkomst met een partij die vervolgens Zinn Internet Services toelaat tot het affiliateprogramma en daarmee toelaat dat geldelijke voordelen worden verstrekt aan deelnemers aan het cashback programma van Zinngeld, komt voor rekening en risico van Selexyz. Selexyz heeft kennelijk het risico aanvaard dat dit zou kunnen gebeuren bij uitbesteding van publiciteits- en advertentiewerkzaamheden op deze manier.'

En: 'In dit kader is verder van belang dat het geldelijk voordeel dat uiteindelijk feitelijk door Zinn Internet Services aan de eindafnemer wordt uitbetaald, voorvloeit uit een door Selexyz genitieerde geldstroom.'