Twinkle | Digital Commerce

IDeal staat nog alleen in Europa

2017-11-11
170130
  • 1:27

Nog geen enkele Europese bank heeft zich gemeld om iDeal te adopteren. Daarmee blijft de '3.0-versie' van de betaalmethode, waar beheerder Currence mee de boer op is gegaan, voorlopig op de plank liggen.

Begin dit jaar liet iDeal-manager Erik Tak al weten dat het niet makkelijk zou zijn om de SEPA-compliant release te slijten. 'Ik kan me voorstellen dat de adoptie van iDeal niet bovenaan het prioriteitenlijstje staat bij banken in tijden van financiële crisis', zei hij tegen Twinkle.

Zijn vermoeden wordt voorlopig bewaarheid. Bob Goulooze van Currence laat weten dat verschillende banken en bankcombinaties zich geïnteresseerd hebben getoond in iDeal: 'Maar gemeld, nee.'

Niet-bancaire partijen
In het jaarverslag van Currencence over 2008 staat: 'Het huidige financiële klimaat nodigt banken hiertoe op dit moment overigens niet uit. Ondertussen dreigt echter een ontwikkeling te ontstaan waarbij niet-bancaire partijen in Europa een steeds groter deel van deze markt naar zich toetrekken, met alle gevolgen voor de banken van dien.'

In de woorden van Goulooze: 'Als banken de markt nu niet pakken, doen andere partijen het wel, die tussen de klant en de bank komen te staan. Daarmee gaan zorgvuldig opgebouwde klantrelaties verloren.' 

Directebanking
Goulooze doelt op initiatieven als Directebanking van het Duitse Payment Network, dat Europees hard aan de weg timmert, maar in Nederland eerst goodwill wil kweken na een boze brief van de Nederlandse Vereniging van Banken.

IDeal in Nederland
Overigens laat Currence in zijn jaarverslag weten dat het gebruik van iDeal binnen Nederland opnieuw is toegenomen: 84 procent van de webwinkeliers accepteert de betaalmethode, die door 42 procent van de online-shoppers wordt geprefereerd.

 Blauw_Currence_iDeal

2013
In het geval Europese banken ook in de toekomst niet warm lopen voor iDeal, zal de 3.0-versie pas op zijn vroegst worden gelanceerd in 2013, als de klassieke overboeking is uitgefaseerd.