Twinkle | Digital Commerce

Nieuwe verpakkingswetgeving in Duitsland

2017-05-27
  • 2:46

Sinds 1 januari 2009 is er een nieuwe wet die voor de rechtszekerheid van uw Duitse webshop van belang is. Naast de gebruikelijke juridische optimalisatie van uw shop, zoals Duitse voorwaarden, Datenschutz, een rechtszeker bestelproces en het recht van herroeping en/of retournering, is er nu ook de actuele verpakkingverordening, die ervoor moet zorgen dat het verpakkingsmateriaal in de recyclingkringloop terechtkomt.

Door de verandering van de wetgeving bent u als webwinkelier verantwoordelijk voor het recyclen van de verpakkingen die u aan de Duitse consument verstuurd heeft. Voor online-shops betekent dit niet alleen hogere kosten, maar ook bureaucratische rompslomp. Bovendien kunnen ondernemers die de wettelijke verplichtingen niet nakomen, slachtoffers van 'Abmahnungen' (gerechtelijke procedures) worden.

De Grüne Punkt
In Nederland is sinds 1 januari 2006 het Besluit beheer verpakkingen papier en karton geldig. Online-shops in Nederland moeten op drie manieren het recyclen van verpakkingen garanderen:
- via een collectieve organisatie (Stichting Nedvang, Stichting Bedrijfsverpakkingen Nederland, Hoofdbedrijfschap Detailhandel);
- via een regeling per brancheorganisaties;
- zelf regelen van de verplichtingen en versturen van een mededelings-formulier naar SenterNovem.


Het zal u niet verbazen dat Duitsland de eerste manier van recyclingverzorging - via een collectieve organisatie - ook vastgelegd heeft. Tot begin van dit jaar was er de Grüne Punkt, die ervoor zorgde dat alle consumenten op bijna elke plaats hun verpakkingen konden kwijtraken. Zie ook Gruener-punkt.de. De Duales System Deutschland GmbH had een monopolie voor het verlenen van de Grüne Punkt. De verkopers van waren hoefden zich geen zorgen te maken zolang op hun materialen de Grüne Punkt gedrukt was.

Vanuit alle EU-lidstaten
Volgens de veranderende wetgeving die vanaf begin dit jaar geldt, worden handelaren wat recycling betreft, gelijkgesteld aan producenten (Vertreiber). Dat is ook van toepassing wanneer handelaren vanuit een EU-lidstaat hun producten aan Duitse bedrijven en/of consumenten verkopen en dus de producten daar invoeren. Ook u moet nu dus kunnen garanderen dat de verpakkingen in de recyclingkringloop terechtkomen. Een handelaar kan er niet meer van uitgaan dat de producent het recyclingproces heeft geregeld.

Geadresseerden van de nieuwe verordening zijn alle zogenoemde Erstvertreiber: producenten en distributeurs die verpakte waren aan eindverbruikers verdelen. De wet heeft uitdrukkelijk geregeld dat ook de online-handel onder deze regeling valt.

Contracten afvalverwijdering
Na een marktopening en deregulering heeft nu een groot aantal Duitse bedrijven naast de Grüne Punkt een certificaat. Met deze bedrijven kunt u contracten over de afvalverwijdering sluiten. Helaas bestaan er op dit moment geen bedrijven of collectieve organisaties in Nederland die deze wettelijke verplichtingen over de grens op zich kunnen nemen. Voor de meeste Nederlandse webwinkels is het niet haalbaar om een brancheregeling te introduceren. Ook is het voor u niet haalbaar om de verpakkingen zelf in Duitsland op te halen. De optie die overblijft, is dat u zich aansluit bij een van de gecertificeerde en met elkaar concurrerende bedrijven. Doet u dat niet, dan dreigen niet alleen de uit Duitsland bekende 'Abmahnungen'. In artikel 15 Nr. 6 van de verpakkingsverordening staat ook dat een vergrijp met een geldboete kan worden bestraft. Een online-shop die rechtszeker wil handelen, moet op al deze veranderingen letten en er in de praktijk rekening mee houden. De verwijderingverplichting kan tot gevolg hebben dat uw website en algemene voorwaarden moeten worden aangepast.

Meer weten?
Meer informatie over export naar Duitsland vindt u op de website van de Kamer van Koophandel en op Evd.nl.

Hans en Andreas Giese zijn werkzaam voor adviesbureau Dexport.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 02-2009.