Twinkle | Digital Commerce

Een op drie shops ondermaats in bereikbaarheidstest

2017-05-26
170130
  • 1:13

Uptrends heeft in de aanloop naar pakjesavond onderzoek verricht naar de bereikbaarheid van webwinkels. Het bedrijf nam 419 online winkels onder de loep, die allemaal zijn aangesloten bij Thuiswinkel.org. Bij een derde bleek de bereikbaarheid onder de maat.

Een op de drie onderzochte webshops kwam niet tot een uptime van 99,9 procent, een minimumpercentage dat in service level agreements wordt aangehouden.

Meer dan 14 uur onbereikbaar
Van alle gecontroleerde online shops scoorden er 16 een bereikbaarheid van minder dan 98 procent, waardoor ze meer dan 14 uur onbereikbaar waren in de 30 dagen tot 5 december. In totaal bleven 36 webshops onder de grens van 99 procent, waaronder gevestigde namen als Christineleduc.com, Perrysport.nl, Vanleest.nl, Aktiesport.nl en Pabo.nl.

De site 123tijdschrift.nl was met een uptime van 92,6 procent de slechtst bereikbare van alle onderzochte webwinkels, gevolg door Nationaletijdschriftenbon.nl en Erotiekwinkel.nl.

Site Performance Index
De onderzoeksdatabase van Uptrends, provider van bereikbaarheidsmetingen, is een stuk groter dan die van WatchMouse. Dat bedrijf publiceerde afgelopen maand voor de vijfde keer zijn Site Performance Index, waarin op basis van onderzoek naar 38 webshops werd geconcludeerd dat de gemiddelde bereikbaarheid van Nederlandse webwinkels is afgenomen.

Methodiek
De gebruikte methodiek in de onderzoeken komt wel overeen; in beide gevallen werd een maand lang iedere vijf minuten gekeken of een site in lucht was. Zowel Uptrends als Watchmouse maakten daarbij gebruik van een tweede controlestation bij wijze van 'second opinion'.