Twinkle | Digital Commerce

Directmovie.nl in downloads na deal met Paramount

2017-05-26
169130
  • [nieuws]
  • 2:15

Voor het eerst gaat DirectMovie.nl films te koop aanbieden online. Het is het gevolg van een deal met Paramount Pictures, waar downloadrechten onderdeel van uitmaken.

Tot op heden werden op Directmovie.nl alleen video's verhuurd als stream, een dienst die initiatiefnemer Martijn Coehorst in 2005 als eerste in Nederland aanbood.

Businessmodel

Hoewel een concurrent als Free Record Shop al een paar jaar ook downloads aanbiedt, heeft Directmovie.nl daar bewust mee gewacht. Coehorst: 'Ons businessmodel was altijd geënt op streaming. Ten eerste zijn films op die manier direct beschikbaar, waardoor je de kracht van het internet ten volle gebruikt. Ten tweede heb je bij streams minder te duchten van illegale aanbieders. Maar goed, vanaf nu laten we de keus aan de consument.'

The Godfather en Star Trek

Dat heeft te maken met de deal die Directmovie.nl, begin 2006 winnaar van de Starters Award voor aanstormend webwinkeltalent, sloot met Paramount Pictures. De online-videotheek is de eerste in Nederland die films als The Godfather en Star Trek in de virtuele schappen mag hebben staan. Ze zijn te koop en te huur. 'Eén voor één zetten we ze online', legt Coehorst uit.

Grote naam

Voor Directmovie.nl, dat al langer zaken doet met een twintigtal onafhankelijke filmmaatschappijen, is het de eerste overeenkomst met een van Amerika's major studio's. Coehorst is er trots op: 'Het wil natuurlijk best wat zeggen dat ze met ons in zee gaan, want een studio als Paramount heeft een grote naam te beschermen. Bij dit soort deals worden hoge eisen gesteld aan techniek, beveiliging en marketing. Bovendien komt er een hoop geld bij kijken.'

Stugge organisaties

De grote Amerikaanse filmstudio's blinken volgens Coehorst niet uit innovatie: 'Een jaar of vier geleden werd de telefoon er nog opgegooid als je het met hen over online-verhuur wilde hebben. Dat is langzaam aan het veranderen. Maar nog steeds zijn het langzame, stugge en traditionele organisaties.'

Niet echt doorgebroken

Directmovie.nl is, net als een aantal concurrenten op de Nederlandse markt voor online-films, in onderhandeling met verschillende grote filmstudio's. Free Record Shop sloot een paar jaar geleden al een deal met Warner. Nog steeds echter zijn betaalde streams en downloads van internationale topfilms in ons land niet echt doorgebroken, wat Twinkle afgelopen voorjaar constateerde.

Video on Demand

Coehorst beschouwt Amazon.com, dat met de dienst Video on Demand films en series van de meeste labels als stream aanbiedt, vooralsnog niet als een concurrent, omdat het webwarenhuis niet op de Nederlandse markt mikt. Overigens meldt Tweakers.net vandaag dat Bittorent de stekker heeft getrokken uit zijn legale webwinkel met downloads van films en series.

Ruim 100.000 klanten

Directmovie.nl, dat vorig jaar een nieuwe website lanceerde, heeft inmiddels ruim 100.000 klanten, die samen tienduizenden films per jaar huren. Specifieker wil Coehorst het niet maken. 'Da's uit concurrentieoogpunt niet zo handig'. Om dezelfde reden wil hij niet nader benoemen aan welke diensten Directmovie.nl momenteel nog meer werkt, terwijl hij wel wil benadrukken dat er nog 'een hoop' aan zit te komen.