Twinkle | Digital Commerce

Netflix start dit jaar nog in Nederland

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:56

Netflix heeft zijn entree op de Nederlandse markt aangekondigd. Dit jaar nog kunnen maandabonnementen worden afgesloten op het ruime aanbod aan tv-series en films. Netflix werd groot als verhuurder van fysieke dvd’s, maar die diensten zal het hier niet aanbieden.

‘Altijd en overal naar tv-series en films kijken. Voor een zeer goedkoop maandelijks bedrag.’ Dat is de belofte van de nieuwkomer op Netflix.nl. Er is nog geen specifieke informatie te vinden over de tarieven die Netflix hier gaat hanteren. Het bedrijf is al actief op de Britse, Ierse, Noorse, Deense, Zweedse en Finse markt. In dat laatste (euro)land rekent Netflix bijvoorbeeld 7,99 euro per maand voor een abonnement, Ieren betalen een euro minder.

Concurrenten
De komst van Netflix is geen grote verrassing; geruchten over de introductie op de Nederlandse markt doen al een paar jaar de ronde. Ondertussen hebben lokale spelers uit verschillende hoeken als Ziggo, UPC, Pathé, RTL en SBS ook betaaldiensten ontwikkeld voor streaming video. In HBO treft Netflix hier een andere concurrent van Amerikaanse bodem, terwijl YouTube wereldwijd wil gaan verdienen aan betaalde video’s. Op Netflix’ thuismarkt is Amazon een geduchte concurrent met zijn dienst Instant Video, die gratis is voor abonnees van bezorgservice Prime.

Revolutie
Netflix heeft naar eigen zeggen ‘een revolutie’ veroorzaakt in de entertainmentwereld op het gebied van streaming video. Gebruikers van de abonneedienst kunnen de content op verschillende apparaten afspelen, zonder daarbij te worden geconfronteerd met commercials. ‘Dankzij de unieke aanbevelingsfunctie van Netflix krijgt iedere abonnee een persoonlijke lijst met suggesties voor films en tv-series’, stelt het bedrijf in een persverklaring.

Dvd-verhuur
Netflix wilde in 2011 een nieuw merk in de markt zetten: Qwikster.com zou de plek moeten worden voor de verhuur van fysieke dvd’s, lange tijd de core business van Netflix zelf. Weglopende klanten en dalende koersen zorgden ervoor dat Netflix op zijn splitsingsbesluit terugkwam.

Nog altijd draagt de verhuur van schijfjes substantieel bij aan de omzet van Netflix. Amerikaanse beursanalisten verwachten dat de inkomsten uit internationale streaming diensten volgend jaar echter groter zullen zijn dan die uit dvd-verhuur:

Ook producent
Met meer dan 36 miljoen abonnees in veertig landen is Netflix volgens eigen opgave de grootste aanbieder van internettelevisie ter wereld. Het bedrijf ontwikkelt zich steeds meer tot een producent van content, met zelf gemaakte series als als House of Cards en Arrested Development.