Twinkle | Digital Commerce

'Overheid moet optreden tegen lage lonen bij postbedrijven'

2017-05-26
170130
  • [nieuws]
  • 1:04

Het CDA en de VVD vinden dat de te lage beloning van bezorgers bij nieuwe postbedrijven voor staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) geen reden mag zijn om de liberalisering van de postmarkt te blijven uitstellen.

Deze twee partijen vinden dat de overheid gewoon moet ingrijpen als de wet op het minimumloon wordt overtreden. Heemskerk wil de postmarkt pas verder liberaliseren, als er voldoende uitzicht is op goede arbeidsvoorwaarden. Hij deed woensdag in de Tweede Kamer een beroep op vakbonden en werkgevers om weer naar de onderhandelingstafel te gaan en afspraken te maken over een cao, aldus het ANP.

CDA'er Jan ten Hoopen herinnerde eraan dat de Tweede Kamer in een motie heeft uitgesproken per 1 januari 2009 voldaan moet zijn aan voorwaarden voor liberalisering. Ook VVD'er Charlie Aptroot vindt dat de consumenten snel verlost moeten worden van het private monopolie van TNT Post en kunnen profiteren van de concurrentie.

Aanleiding voor het debat was een rapport van de Arbeidsinspectie, waaruit Heemskerk concludeerde dat een 'belangrijk deel' van de postbezorgers bij de nieuwe bedrijven werkt onder het niveau van het minimumloon. Dit onderzoek volgde op de toezegging van de postbedrijven dat ze hun beloningssystemen zouden aanpassen.