Twinkle | Digital Commerce

Sandd wil SelektMail overnemen

2017-05-27
180101
  • 1:18

Sandd wil SelektMail overnemen van Deutsche Post en beide poststromen integreren. Daarmee valt er voor webwinkeliers een alternatief voor TNT Post af bij de postbezorging. De overname moet nog worden goedgekeurd door de NMa.

Sandd, dat nu een marktaandeel van 10 procent zegt te hebben, maakt vanochtend melding van zijn voornemen om SelektMail los te weken van Deutsche Post. De overnemende partij wil de poststromen van beide bezorgnetwerken op termijn integreren, waardoor de geliberaliseerde postmarkt met één aanbieder minder verder gaat. Het marktaandeel van de combinatie op de Nederlandse postmarkt zou moeten groeien naar 16 procent.

Liberalisering
De volledige liberalisering van de Nederlandse postmarkt werd door Sandd en SelektMail met enthousiasme begroet. Ze werd verschillende keren uitgesteld, maar uiteindelijk op 1 april 2009 een feit. Al sinds 2000, toen delen van de postmarkt werden geliberaliseerd, doken nieuwe partijen op. Bij de Werkgeversvereniging Postverspreiders in Nederland zijn 28 bedrijven aangesloten, waarvan Sannd, Selekt Mail en TNT-dochter Netwerk VSP de grootste zijn.

‘Postcowboys’
Gister verscheen een rapport van de commissie-Vreeman, vernoemd naar voorman en voormalig PvdA-voorzitter Ruud Vreeman. De commissie stelt dat postaanbieders als Sandd en Selekt Mail de arbeidsvoorwaarden van hun personeel moeten verbeteren. Vaak worden ze betaald in stukloon, waardoor ze geen recht hebben op een verzekering en vakantietoeslag. Vreeman wil dat de 'postcowboys', zoals NRC.next ze vandaag noemt, 80 procent van hun werknemers een arbeidsovereenkomst aanbieden. De sociale partners hebben tot 1 april om tot een akkoord te komen.