Twinkle | Digital Commerce

Ook Overstock.com naar rechter wegens "Amazon-tax"

2017-05-26
170130
  • [nieuws]
  • 1:01

New YorkNa Amazon.com heeft ook de grote Amerikaanse webwinkel Overstock.com de staat New York voor de rechter gedaagd vanwege de geplande invoering van de "Amazon-tax".

Volgens de nieuwe belastingwet die op 1 juli in New York van kracht wordt, zijn internet retailers verplicht belasting te betalen over producten die ze aan klanten in New York verkopen. Voorheen was dit alleen verplicht voor winkeliers die zelf een vestiging in de staat New York hadden, maar volgens het nieuwe voorstel is die fysieke aanwezigheid niet meer vereist.

Deze maatregel dreigt webwinkeliers zoals Amazon, Barnes & Noble en Overstock.com tienduizenden dollars per jaar te kosten.

Overstock.com maakt via de rechter tegen de belastingmaatregel bezwaar omdat het bedrijf enkel in Utah een vestiging heeft. Bovendien is de nieuwe wet is zowel in strijd met de lokale wetten in New York als federale wetgeving, beweert Overstock.com. De winkel wil daarom dat de rechter de nieuwe belastingmaatregel onwettig verklaart. 

Half mei kondigde de winkel al het einde aan van de samenwerking met 3400 affiliatepartners in New York. Als het bedrijf dit niet had gedaan, had het naar eigen zeggen 8,75 procent belasting moeten betalen over alle verkopen die via die affiliate bedrijven waren binnengekomen.