Twinkle | Digital Commerce

Ringtoneverkopers zoeken naar nieuwe inkomsten

2017-05-26
170130
  • 2:23

De bedrijven die moeten leven van de verkoop van ringtones zitten met een probleem. De verkoop van ringtones is drastisch gedaald en ringtonebedrijven, zoals Jamba, moeten op zoek naar andere manieren om mobiele telefoons te personaliseren.

 In 2007 is in Europa naar schatting bijna 750 miljoen euro aan ringtones uitgegeven. Dat is ongeveer 10 procent meer dan in 2006. De mobiele ringtonemarkt heeft jaren gekend waarbij meer dan 10 procent groei normaal was. De omvang van de markt zou in 2010 wereldwijd zijn opgelopen tot 11 miljard dollar, zo werd in het verleden voorspeld.

In de laatste twaalf maanden is de verkoop van ringtones in de meeste Europese landen echter snel gedaald. In Engeland deed in oktober nog maar 3,4 procent van de mensen met een mobieltje dit. In de VS was dit 9,3 procent. Hoewel dit hoger is dan in de 9 procent van de maand oktober, is het wel lager dan in januari 2007 (10 procent), toen de verkoop zijn hoogtepunt heeft beleefd.

Volgens Mark Mulligan, vicepresident bij Jupiter Research in London, maken ringtones in Europa nog ongeveer 29 procent van de mobiele content uit. In 2006 was dat nog 33 procent, aldus Mulligan.

De markt van de ringtones is snel veranderd. Dit komt volgens The New York Times onder meer omdat gebruikers met hun mobieltjes steeds vaker zelf ringtones kunnen maken of opnemen. Ook worden ringtones steeds vaker verkocht in combinatie met een cd en hebben de ringtonebedrijven er concurrentie bijgekregen van Apple, dat via iTunes is begonnen met de verkoop van ringtones.

Miljoenen

Hierdoor zijn de winstmarges bij partijen als Jamba en het Franse Musiwave fors gekelderd. Voor deze bedrijven zijn in het verleden nog forse overnamebedragen betaald. Jamba werd in 2004 voor 273 miljoen dollar door Verisign overgenomen. In 2006 werd een belang in Jamba doorverkocht aan mediaconcern News Corp..

Met Musiwave verliep het niet veel anders. Dit bedrijf werd vorige maand overgenomen door Microsoft. De aankoop van 50 miljoen dollar zou Microsoft helpen bij het uitrollen van online entertainmentdiensten. Eerder, in 2005, werd Musiwave al voor 121 miljoen dollar gekocht door Openwave Systems.

Ringtones en meer

De ringtonebedrijven zijn genoodzaakt andere inkomstenbronnen dan alleen ringtones te zoeken. Zo verkoopt Jamba tegenwoordig ook games, wallpapers en videoringontes voor de mobiele telefoon. De moderne ringtone speelt niet meer alleen een deuntje, maar toont ook een video, speelt een fragment van een videoclip of sportmoment, een cartoon of andere animatie naar keuze.

Het abonnementsmodel dat deze bedrijven vaak hanteren, roept echter veel weerstand op. Eén van de initiatieven die is ontstaan uit onvrede over de huidige ringtonemarkt, is de site Wuzzon. Het bedrijf biedt internetters de mogelijkheid om zelfgemaakte ringtones en wallpapers online te verkopen omdat de huidige markt overheerst wordt door onduidelijke en dure  abonnementen, aldus de initiatiefnemers.

Wuzzon speelt naar eigen zeggen in op de behoefte om mobieltjes en computers zo persoonlijk mogelijk te maken. De site had in oktober al ongeveer twintigduizend gebruikers en wist in juli nog een investering van 150.000 euro binnen te halen.