Twinkle | Digital Commerce

Dualisme of dictatuur

2017-11-11

De discussie over dual pricing, die al jaren - ook in Twinkle - wordt gevoerd, leeft weer volop. Mogen de leveranciers verschillende inkoopprijzen berekenen aan de detailhandel, afhankelijk van de verkoopmanier - internet of winkel? Kassa! vindt het onrechtvaardig, de consument vindt het ongeloofwaardig en de handel wacht in spanning af.

Tekst: Cor Molenaar

Bestaande distributiekanalen doen hun uiterste best om hun positie te behouden en leveranciers helpen daarbij door verschillende inkoopprijzen te hanteren. Want de bestaande handel maakt extra kosten (service en winkels) om de klant een betere dienst te bewijzen en om adviezen te geven. 'De webhandel is een handel van inpakken en wegwezen, niet zeuren maar betalen', lijkt het wel.

Alleen is de vraag: is dit ook de realiteit? Hoe vaak word je niet geholpen door een lieve zaterdaghulp zonder enige kennis, hoe vaak moet je niet zelf producten uitpakken, bekijken en monteren. En hoe vaak ben je niet beter geïnformeerd dan de verkoper (die niet googelt)?
Moet je dan voor al die non-service ook nog eens extra betalen? Mooi niet! Aan de andere kant snappen webwinkels echt wel dat er meer informatie moeten worden geboden. Mag de leverancier dan wel straffen voor efficiency en een winkel wel bevoordelen omdat ze niet voldoen aan de wensen van klanten? Het lijkt wel een dictatuur waarbij de macht van het volk met de mond wordt beleden maar met een knuppel wordt afgedwongen.

Leveranciers moeten gewoon hun producten aanbieden, voor een normale prijs, met eisen voor service, garantie en positionering. De winkelier mag dan kiezen hoe hij de klant het beste bedient en wat de klant voor deze dienstverlening over heeft. Als zij al die poespas niet willen en gewoon shoppen op internet, dan moeten zij dat zelf weten.
Laat de klant spreken, de markt reguleert zichzelf wel. Democratie is gebaseerd op de wensen van klanten en afgedwongen door de knuppel van leveranciers!

Prof. dr. Cor Molenaar is hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 1 2008