Twinkle | Digital Commerce

Postbedrijf Sandd wil half open postmarkt

2017-05-26
170130
  • [nieuws]
  • 1:20

Postbedrijf Sandd heeft voorgesteld om de postmarkt gedeeltelijk open te stellen zodat nieuwkomers op de markt tot een bepaald quotum post mogen bezorgen. De partijen CDA, PvdA en VVD hebben al positief gereageerd op het plan.

Eind vorige week maakte staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken bekend dat de invoering van de nieuwe Postwet niet op 1 januari zal plaatsvinden, zoals was gepland. De invoering is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Daardoor is postbedrijf TNT voorlopig nog het enige bedrijf dat geadresseerde briefpost onder de vijftig gram mag bezorgen. Bedrijven die al een contract met nieuwkomers Sandd en Selekt Mail hebben, moeten op het laatste moment alsnog terug naar TNT.

Nicolien van Vroonhoven, Tweede Kamerlid van het CDA, zegt in het Financieele Dagblad sympathie te hebben voor de oproep van Sandd. 'Ik wil voorkomen dat toetreders al weggeconcurreerd zijn voordat de markt open is. Aan de andere kant wisten bedrijven dat de invoering gebonden was aan het voorbehoud dat er een gelijk speelveld met andere landen is.'

Ook volgens de PvdA en de VVD klinkt het plan van Sandd niet slecht. 'Ik vind het voor Sandd erg sneu. Het klinkt als een redelijke oplossing als zo bestaande contracten kunnen worden uitgediend', verklaart VVD'er Charlie Aptroot in de krant.

De drie partijen dringen er bij de staatssecretaris op aan om snel duidelijkheid te verschaffen over wanneer de postmarkt wel vrijgegeven kan worden en onder welke voorwaarden dat moet gebeuren.

Volgens de Vereniging Grootgebruikers Postdiensten (VGP) loopt het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks 200 miljoen euro mis door het uitstel van de liberalisering van de postmarkt.