Twinkle | Digital Commerce

Kabinet wil piraterij op internet te lijf gaan

2017-05-26
170130
  • [nieuws]
  • 1:10

Het kabinet wil begin volgend jaar met een aantal maatregels de georganiseerde piraterij op internet aanpakken. Dat staat in een beleidsbrief die de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie), Maria van der Hoeven  (Economische Zaken) en Ronald Plasterk (Onderwijs) naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Hoewel de meeste nadruk ligt op de bestrijding van illegale uitwisseling van auteursrechtelijke muziek- en filmbestanden, wil de overheid ook harder optreden tegen de handel in andere nepartikelen.

'Piraterij doet zich voor in de vorm van namaakartikelen zoals namaakkleding, cd's , dvd's en in de vorm van ongeautoriseerde verspreiding via internet van muziek, films of games', aldus de ministers in de brief (pdf).

Verder wordt de administratieve afhandeling van het afdragen van auteursrechten gemakkelijker gemaakt. Een veelgehoorde klacht is nu dat bedrijven net onnodig veel instanties worden geconfronteerd die de auteursrechten innen. Het streven van het kabinet is om per 1 januari 2009 één factuur van alle inningsinstanties voor het bedrijfsleven te hebben. 

Het kabinet doet daarnaast nog onderzoek naar de economische en culturele effecten van digitale piraterij. De resultaten van dat onderzoek worden in het najaar van 2008 verwacht.

De drie minister zullen in de eerste helft van 2008 de Tweede Kamer uitgebreid informeren over de concrete plannen rond de rechtshandhaving op internet.