Twinkle | Digital Commerce

Hoe bouw ik een webwinkel?

2017-05-26
  • 4:17

Huren, kopen of zelf bouwen

We beginnen in deze rubriek maar weer eens aan het begin. Het technische begin, althans. U weet wat u wilt, u heeft de markt verkend en een mooie naam bedacht. Nu moet de winkel worden gebouwd en ingericht. Hoe pakt u dat aan? In dit artikel bespreken we drie mogelijkheden: huren, kopen of (deels) zelf ontwikkelen.

Door: Dirkjan Vis

De eenvoudigste en - op korte termijn - goedkoopste manier om een webwinkel te starten is door er een te huren. Dit gaat meestal op basis van licentie. U betaalt hier gewoonlijk een maandelijkse fee voor, afhankelijk van de opties die u gebruikt. Een andere mogelijkheid is om een webdesigner iets op maat te laten maken. U kunt dan de winkel zeer specifiek voor uw eigen product(en) laten bouwen en inrichten. Meestal betaalt u daar een eenmalige vergoeding voor, afhankelijk van het webdesignbureau en van een eventueel onderhoudscontract. Een derde mogelijkheid is een webwinkel bouwen op basis van open source software. Open source wil niet zeggen dat iedereen zomaar in uw winkel kan of mag rommelen, maar dat de software vrij via het internet verkrijgbaar is. Wie ervaring heeft met internetcodes kan hiermee eenvoudig een winkel online zetten. De basis is daarmee gratis en de mogelijkheden zijn uitgebreid.

Voor de bezoeker van de winkel is er weinig verschil tussen bovenstaande drie opties. Een leek ziet niet of een winkel bestaat op basis van open source software, of dat deze op maat is gemaakt. Voor de ondernemer zijn er wél grote verschillen. Welke dat zijn is uiteraard afhankelijk van de licentie, de aanbieder, de software en van uw wensen als winkelier. Globaal gezien zijn er vier structurele zaken die uw keuze kunnen bepalen:
- kosten;
- eigendom van de winkel;
- flexibiliteit in het op maat maken;
- gewenste opties in de winkel. *

* Bijvoorbeeld: het aanbieden van kortings-bonnen, kunnen omgaan met een ver-schillend verzend- en factuuradres, een cadeauverpakkingsoptie, volumekorting, vaste-klantenkorting, voorraadinformatie, reacties van gebruikers.

Huren
Bij een winkel in licentie bestaat de software al. Bij de bekendere winkelformules zoals Mijnwinkel.nlStrato.nl of Shopfactory.com zijn er tientallen, zo niet honderden ondernemers u voorgegaan. Het voordeel van deze manier van werken is dat de software al enkele jaren in gebruik is. Deze is doorontwikkeld en daardoor zeer gebruiksvriendelijk voor de winkelier. Daarnaast heeft de formule meestal alle gewenste opties. De kosten van een winkel in licentie zijn meestal een simpele huurprijs per maand. Het nadeel is dat die kosten nooit ophouden. U blijft maandelijks betalen. Wanneer uw winkel tien jaar bestaat, was u met een eenmalig bedrag waarschijnlijk goedkoper uit geweest. Daarnaast is de winkel nooit van uzelf. Als u van leverancier wilt veranderen bent u direct de hele webshop kwijt. U bent dus behoorlijk afhankelijk van de softwareleverancier. Dat is niet erg wanneer u tevreden bent. Maar omdat de software al door honderden winkels wordt gebruikt, is deze niet altijd even flexibel. Uw winkel is niet op maat gemaakt en u moet roeien met de riemen die u krijgt.

Winkel op maat kopen
Het maken van een webwinkel is eigenlijk niets anders dan het vervaardigen van een (redelijk ingewikkelde) website. Verreweg de meeste webdesignbureaus kunnen dan ook prima een online winkel in elkaar schroeven. Dit is met name een goede keuze wanneer u specifieke wensen heeft. Bijvoorbeeld voor opties die niet standaard in de open source en licentie softwarepakketten zitten. Het grote voordeel van deze vorm is dat u direct met de webdesigner afrekent. U heeft geen kosten achteraf. Bent u niet zo tevreden en wilt u liever met een andere bouwer door, dan kan dat . Lees wel de overeenkomst goed door of het geen verkapte vorm van licentie is! Een winkel op maat is verreweg de meest flexibele manier om een webwinkel op te zetten. Alle grote jongens zoals Bol.com, Wehkamp.nl en Freerecordshop.nl zijn op maat gemaakt. Alles is mogelijk. Het nadeel is dat u het ongetwijfeld zult merken in uw portemonnee. Een 'standaardshop' is daarom vaak - in ieder geval op korte termijn - de goedkoopste oplossing.

Open source winkel
Enkele webdesigners hebben de handen ineengeslagen en hun broncode voor een webwinkel vrijgegeven op internet. Die code is vrij te downloaden. Een beetje techneut kan dit installeren en zo een eigen shop maken. Kosteloos! Goede open source software zoals Virtuemart.netOscommerce.com en Zen-cart.com wordt wereldwijd gebruikt. Hun formules bezitten dan ook de meest gebruikte mogelijkheden die een winkel nodig heeft. Daarnaast is deze software altijd in ontwikkeling. Uw winkel blijft op deze manier altijd bij de tijd. Kosteloos een uitgebreide webshop die altijd up to date is? Open source is dé middenweg tussen een geheel op maat gemaakte winkel en een licentiewinkel. Als u zicht kunt schikken in de nukken en eigenschappen van de software en de tijd neemt om alle (on)mogelijkheden te ontdekken, valt er een leuke webwinkel mee te maken. Omdat u geen saaie standaard shop wilt, is het bijna altijd noodzakelijk om toch een webdesignbureau in te schakelen. Die kan de software aanpassen, zodat de winkel beter aan uw verwachtingen voldoet. Daarnaast heeft de software zo veel mogelijkheden dat u er soms in verdwaalt. Een korte cursus is dan ook noodzakelijk. De software is veilig zolang u deze regelmatig update. Doet u dit niet, dan zullen hackers na verloop van tijd uw winkel overnemen. Met alle gevolgen van dien. Updates installeren kunt u in principe zelf. Als u dat te lastig vindt en daarvoor iemand moet inhuren, gaan de kosten al snel richting die van licentiesoftware.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 9 2007