Twinkle | Digital Commerce

Profiteer van de dollarkoers!

2017-05-26
  • 1:25

De dollar staat vandaag op 1,48. Veel experts verwachten dat de dollar nog minder waard wordt. Hoe kan je daar als webwinkelier, anders dan via een lekkere zonvakantie in Florida, van profiteren?

Een van de eerste zaken die bij menig ondernemer opkomt, is het importeren van merkproducten uit de VS. Een Levi’s spijkerbroek die hier zo’n 90 euro moet opbrengen, is in de Amerikaanse retail voor zo’n 30 euro te koop. Een iPod kost in dollars wat het hier in euro’s kost. Tel uit je winst!


Wil je dus toch profiteren van die lage dollarkoers, dan zou je je kunnen richten op producten zonder beschermd Europese distributiekanaal.

Wil je je toch richten op bekende A-merken? Dan moet je je in de V.S. vestigen! Je leverancier moet geloven dat je je op de Amerikaanse markt richt.

Echter, dan heb je nog een probleem met BTW en invoerrechten. Of eigenlijk ligt dat probleem bij je klant. Want, wat mag die klant kopen zonder problemen? De Belastingdienst geeft antwoord.

De Nederlandse consument hoeft geen BTW en/of invoerrechten te betalen wanneer de waarde van de zending niet meer is dan 22 euro. In de andere gevallen moet de Europese consument zelf aangifte doen! In bepaalde gevallen doen koeriersbedrijven of TNT Post aangifte voor de consument.

In de praktijk wordt op dit moment veel bij Amerikaanse webshops gekocht, zónder dat er aangifte wordt gedaan. Bovenstaande invoerrechten en BTW worden dus vaak omzeild.

Al met al, de dollarkoers geeft mogelijkheden, maar het levert soms meer rompslomp op dan je zou willen!