Multimediale toekomst van adverteren
Heb je een webshop, dan is het belangrijk om op een effectieve manier bezoekers naar je site te trekken. Momenteel zien we steeds meer videobanners verschijnen. In dit artikel bespreken we de verschillende verschijningsvormen en de voor- en nadelen.
Tekst: Geert-Jan Smits
Volgens de American Association of Advertising Agencies zal van de nieuwe mediavormen 'internetvideo' de grootste groei vertonen (zie afbeelding 1). Dit is mede te danken aan het succes van websites als Youtube en Google Video, die dagelijks miljoenen bezoekers trekken. JupiterResearch (juli 2006) voorspelt een groei in de jaarlijkse uitgaven aan video-advertising van 27 procent tussen 2006 en 2011. Maar ondanks alle prachtige groeicijfers gaat het voorlopig nog om een klein gedeelte van de advertentiebudgetten - 2,6 procent in 2006 -, aldus eMarketer (zie afbeelding 2).
De vormen van video-advertising
We zien momenteel twee vormen van video advertising: in video advertising en videobanners.
In video advertising wint snel aan populariteit. We hebben het over 'onskipbare' advertenties bij streaming video. De advertenties zie je vooraf of na afloop van de video (ook wel pre-roll of post-roll genoemd). Zoomin.tv werkt er al mee. De dienst zendt nieuws uit via meer dan zestig sites in Nederland. Per maand worden in Nederland meer dan 3,7 miljoen nieuwsvideo's bekeken; een aantal dat iedere maand stijgt. Voorafgaand aan elke nieuwsvideo toont Zoom.in een videoadvertentie. Adverteerders zijn bijvoorbeeld Discovery Channel, Vliegtarieven.nl en FBTO.
De tweede vorm van video-advertising is het tonen van videobanners die passen binnen de bestaande bannerformaten. Op deze manier kunnen de banners meedraaien in de bekende bannernetwerken. Veelal zien we de videobanner in het formaat van de rectangle (336x280).
Een bijzondere vorm is de 'expandable banner'. Wanneer de bezoeker de cursor over de banner beweegt, dan klapt deze uit. Het voordeel voor de exploitant is dat maar een klein gedeelte van de website is gereserveerd voor de banner, terwijl de adverteerder door het uitklappen de boodschap beter kan overbrengen en een rijkere ervaring kan meegeven.
Voordelen van video-advertising
Het grote voordeel van videobanners is dat ze een hogere doorklikratio laten zien. Deze ratio kan wel twee tot drie keer hoger zijn dan die van de traditionele statische banner. Daarnaast blijken de advertenties een hoge attentiewaarde te hebben. We zien al hele 'minisites' in een banner ontstaan, inclusief navigatie, downloadopties, interactieve spelletjes, fotogalerijen en enquêtes. Dus ook voor 'branding'-doeleinden is deze advertentievorm geschikt.
De voordelen van videobanners ten opzichte van televisiereclame:
De videobanner biedt interactiviteit: je kunt een call-for-action aan de boodschap koppelen ('nu aanvragen', 'meer informatie', et cetera) waarop de bezoeker direct kan reageren.
Bij pre-roll ads - die maar enkele seconden duren - zal de bezoeker minder snel weg-zappen en meer aandacht hebben voor de videoadvertentie.
De adverteerder kan de videoadvertentie gerichter inzetten en daarme een meer relevante doelgroep bereiken.
De videobanner is goedkoper in de ontwikkeling dan de traditionele televisiespot.
De bezoeker kan de videobanner doorsturen naar vrienden (virale verspreiding).
Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan de videobanner:
De ontwikkeling is een stuk duurder dan die van statische banners.
Ondanks de positieve resultaten is de voorspelbaarheid van het consumentengedrag nog gering. Video-advertising is een relatief jong vakgebied. Wat zal er gebeuren als bijna elke advertentie video-elementen bevat?
Geert-Jan Smits is directeur van internetadviesbureau Jungle Rating
Wat is video-advertising?
Videobanners (of streaming advertenties) maken gebruik van video om een reclameboodschap over te brengen. Je kunt het zien als televisiereclame, maar dan voor het web. Het zou zonde zijn als je simpelweg tv-spotjes omzet naar videobanners. Want dan mis je de kracht van het web: interactie en call-for-action.
Best practice-tips
On demand: zorg dat de bezoeker zelf kan bepalen wanneer de video begint. De bezoeker moet ook het geluid uit kunnen zetten tijdens het afspelen.
Contextual targeting: garandeer dat de doelgroep wordt bereikt. Selecteer de juiste websites waar videoadvertenties worden getoond.
Clickable: vergeet de call-for-action niet. Zorg dat de bezoeker altijd kan doorklikken naar een speciaal ontwikkelde landingspagina.
Pay-per-click: let op het betaalmodel: pay-per-click modellen zijn vaak interessanter dan CPM-modellen (waarbij je betaalt per view).
Surrounding advertising. Kijk of je ook kunt adverteren rondom de videobanner (in de vorm van een klikbare banner of tekstlink), dit vergroot de doorklikratio.
Clicks:
www.videostrip.nl www.zoomin.tv
Noot: in dit artikel wordt een groot aantal Engelse termen gebruikt. Dit komt doordat het vakgebied nog relatief jong is en Nederlandse vertalingen gewoonweg niet beschikbaar zijn. Excuses hiervoor.
Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 1- 2007
Er is op dit moment 0 keer gereageerd op:
De voor- en nadelen van videobanners
Je kunt niet meer reageren op dit artikel.