Twinkle | Digital Commerce

Nederlandse postorderaar voor het gerecht

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 1:13

De Nederlandse postorderaar Best Sales wordt voor de rechter gesleept. Volgens een Brits Scambuster-team verstuurd de organisatie misleidende direct mail.

Best Sales zou mailings hebben verstuurd waarin de suggestie werd gewekt dat Britten een prijs hadden gewonnen. Scambuster, onderdeel van het overheidsorgaan Office of Fair Traiding (OFT) eist nu een gerechtelijk verbod op de verspreiding van dergelijke mailings.

Over de grens

Het is de eerste keer dat het overheidsorgaan van de bevoegdheid gebruikmaakt om ook over de grens op te treden. Op 10 oktober moet het Nederlandse bedrijf voor de rechter verschijnen.

Best Sales, in het Verenigd Koninkrijk handelend onder de naam 'Best Of' en 'Oliveal' , bood Britten in ongevraagde mailings huishoudelijke goederen en gezondheidsproducten aan. Volgens OFT werden Britten misleid, doordat de ontvanger de indruk kon krijgen een grote prijs - van enkele duizenden ponden- te hebben gewonnen. Om deze prijs snel te incasseren, zou de consument zo snel mogelijk iets moeten aanschaffen uit de catalogus. Maar in feite, aldus de OFT, gaat het slechts om een loterij, waarbij de prijs veelal uit niet meer bestaat dan een kortingsbon van 1 pond, te besteden bij de postorderaar.

Niet beloven

De OFT besloot tot gerechtelijke actie, omdat Best Sales geweigerd had om schriftelijk te beloven niet meer zulke mailings te versturen en zich te houden aan de richtlijn over misleidende reclame. De OFT kreeg die verklaringen wel van voormalige directeuren van Best Sales, die worden aangeduid als de heren Van Gils en Jansen.

Bron: Adforesult