Twinkle | Digital Commerce

Downloaddienst bij Amazon

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 2:12

Amazon biedt nu ook films en televisieseries aan. De producten kunnen zowel gekocht al gehuurd worden. Het was al bekend dat ’s werelds grootste webretailer deze stap zou maken, maar het liet even op zich wachten. De downloadwinkel heeft de naam 'Unbox' meegekregen. Opvallend is dat Amazon ook komt met een eigen videospeler, die nodig is om de video te kunnen afspelen, de Unbox Video Player.

Amazon zal met de videoservice concurreren met iTunes en andere video retailers, zoals Google en AOL. Apple verkoopt ook televisieprogramma’s en muziekvideo’s, en verwacht binnenkort ook films te kunnen verkopen.

De meeste films bij Amazon Unbox worden voor 7.99 tot 14.99 dollar aangeboden. Televisieprogramma’s zullen 1,99 dollar kosten, dezelfde prijs als Apple rekent. Gebruikers kunnen ook films huren voor 24-uur. Daarvoor moet 3,99 dollar worden afgerekend.

Amazon zal recente en oudere titels aanbieden, van alle grote filmmaatschappijen, behalve Disney. De programma’s van enkele tientallen televisienetwerken zijn beschikbaar.

Amazon is bovendien de eerste videodienst die de originele Star Trek-series ter download aanbiedt. Amazons prijs voor nieuwe films van 14,99 dollar is lager dan andere downloaddiensten, zoals Movielink. Filmstudios hebben de prijs van downloads boven de 15 dollar gezet, zodat dat de retailprijs van 20 dollar niet fors hoger is.  Amazon biedt films dus voor verschillende prijzen aan. Bill Carr, Amazon’s vice-president voor digitale media weigert met studio’s afspraken te maken over de prijs. De hoge prijs van videodownloads is de reden waarom de dienst nog niet populair is.

Chief executive van CinemaNow, Curt Marvis, zegt dat door de prijs het downloaden van films nog niet populair is. ‘Klanten verwachten toch dat de prijzen online lager zijn.’ Volgens hem is het nog altijd lasting om gedownloade films op televisie te bekijken. Volgens hem zijn de meeste downloads erop gericht om terug te spelen op een computer. CinemaNow verkoopt nu ook oudere films die op dvd gebrand kunnen worden, en daardoor ook op een gewone dvd-speler kunnen worden gedraaid. Films worden vijf keer meer op dvd gebrand dan dat ze op de computer worden bekeken.

Gebruikers van Amazon kunnen de films niet op dvd branden. Amazon zegt dat de vidoedownloaddienst beter is dan die van andere, waardoor de kwaliteit van de films beter is. Dit heeft wel tot gevolg dat het downloaden aanzienlijk meer tijd in beslag neemt, omdat de bestanden groter zijn. Volgens Amazon duurt het twee tot zeven uur, afhankelijk van de snelheid van de gebruiker.

Om consumenten tegemoet te komen is het mogelijk om een film te kopen op het werk, en deze automatisch op de computer thuis te downloaden.  Amazon geeft klanten ook de mogelijkheid een kleiner bestand te downloaden, die op portable videospelers die Microsoft software gebruiken kunnen worden afgespeeld.