Twinkle | Digital Commerce

Aantal postorderbedrijven in twee jaar verdubbeld

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 1:14

De opkomst van internet heeft een stevige impuls gegeven aan de postordersector. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die maandag zijn gepubliceerd, blijkt dat het aantal postorderbedrijven de afgelopen twee jaar is verdubbeld tot 3200. Het gros van de nieuwkomers in de sector heeft nauwelijks of geen personeel.

'Beduidend hoger'

De brancheorganisatie voor thuiswinkelbedrijven noemt  ‘de trend evident'. ‘We zien dat terug in de enorme groei van onze vereniging'’, aldus directeur Wijnand Jongen van de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie maandag. Volgens hem ligt het aantal thuiswinkelbedrijven in Nederland beduidend hoger. Hij schat dat aantal tussen de 10.000 en 20.000.

Eigen webwinkel consumenten

‘De groei komt enerzijds van bestaande winkels, zoals supermarkten en reisbureaus. Die worden in toenemende mate actief op internet. Daarnaast zien we echte nieuwkomers, waaronder veel consumenten die hun eigen webwinkel opzetten.' Deze groep neemt de toename van postorderbedrijven zonder personeel grotendeels voor zijn rekening. De particulieren richten zich vaak op nichemarkten. Vier vijfde van de nieuwe aanmeldingen bij Thuiswinkel.org betreft kleine, particuliere webwinkels.

Omzetstijging blijft achter

De opmars van kleine webwinkels blijkt ook uit de omzetontwikkeling in de sector, die achterblijft bij de groei van het aantal initiatieven. In de periode dat het aantal postorderbedrijven volgens de CBS-cijfers verdubbelde, nam de omzet in de thuiswinkelbranche met ruim 30 procent toe tot 3,26 miljard euro.

Bron: ANP